2024. április 27. - Zita

Padok a határon

Órákkal a hivatalos határnyitás előtt csütörtökön délelőtt szabaddá tettek egy rég nem használt utat Ausztria felé a Vas megyei Szentpéterfán. A környék lakói lebontották az 1949-ben felállított úttorlaszt, és a helyére úgynevezett szomszédoló padot állít
2007. december 20. csütörtök 20:54 - Hírextra
Erővágókkal estek neki a Magyarországot és Ausztriát elválasztó vasláncnak Szentpéterfán a schengeni csatlakozást ünneplő helybeliek. Egészen apróra darabolták a láncot, hogy mindenkinek jusson belőle emlékül. Az út 1949 után vált újra szabaddá. A szentpéterfai földúton vaslánc helyett ezentúl egy úgynevezett szomszédoló pad jelzi a határvonalat Magyarország és Ausztria között. Az összetartozást szimbolizálja - mondták a tervezők.

A schengeni csatlakozással Szentpéterfa a szintén Vas megyei Pornóapátihoz is közelebb kerül, ugyanis Ausztrián keresztül 20 kilométerrel rövidebb út vezet a szomszéd faluba. Kohuth Miklós, Szentpéterfa polgármestere azt mondta: annak örülnek leginkább, hogy a schengeni határnyitással - ha mást nem is, de megkapták azt a jogot, hogy felnőttként eldönthetik, hogy melyik irányba induljanak el.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását