2024. április 25. - Márk

350 ezer forint a Hitelért

A legmagasabb árat, 350 ezer forintot a Hitel 1830-as, első kiadása érte el - a szentendrei Pastinszky Antiquarium árverésén, amelyet egy kísérleti év elteltével ismét szokásos budapesti aukciós helyszínén, a Magyarok Házában tartottak meg.
2008. április 5. szombat 13:51 - Hírextra

A korabeli papírkötésű könyv értékét a "T. Balogh Pálnak igazi tisztelettel Széchenyi István" kézírásos ajándékozó sorok növelik. Balogh Pál, korának híres orvosa, akadémikus, Széchenyi és Kossuth háziorvosa volt.

A péntek esti árverést a szolid árak mellett a sokrétű kínálat jellemezte, éppen ezért sok érdeklődőtt vonzott.

A Hitel mellett huszonkét tételnyi, Széchenyi István műveket és a szerzőre vonatkozó, vagy műveivel kapcsolatos dokumentumokat is tartalmazott az aukciós kínálat. Ezek nagy része kikiáltási árának kétszeresén vevőre is talált.

Jól járt, aki 250 ezer forintért megszerezte Pray György fő művét, az Annales regnum Hungariae-t, az 5 részre osztott monumentális Magyar királyok történetét. (Bécs 1763-1770). Az öt kötet a királyok uralkodási rendje szerinti felosztásban, 997-től, Szent István korától II. Miksa császár uralkodásáig, 1564-ig tárgyalja az eseményeket, ezzel a magyar történelem első szakszerű összefoglalását adja.

Pray György a jezsuita történetírói iskola legnagyobb alakja volt, rendbeli elöljárói nagyra becsülésük jeleként lehetővé tették számára, hogy 1761-től, alig húsz éves szerzetesi működése után már csak történeti kutatással foglalkozzon. A jezsuiták feloszlatása után királyi történetírói címet kapott, egyetemi könyvtáros, a diplomatika professzora, nagyváradi kanonok lett.

Teleki József, a Magyar Tudós Társaság elnöke, könyvtárának alapítója és gyarapítója, tudósként és történészként is kiemelkedőt alkotott. Nagy ívű munkája, amelyhez harminc évig gyűjtötte az adatokat, a 12 kötetes Hunyadiak kora Magyarországon. Ebből az első öt és a tizediktől a tizenkettedik kötetig terjedő, acélmetszetű portrékkal, rézmetszetű oklevélmásolatokkal illusztrált darabok 160 ezer forintért találtak gazdára.

Egyedi, egyszeri példány az a 498, kézzel számozott lapon olvasható latin kézírás, amely "azon iratok lajstroma, amik tekintetes és nemes néhai Divék-Újfalui Újfalussy László úr halála után megmaradtak és amiket özvegye, nemes Prileszky Terézia asszony… legidősebb lányának megőrzésre átadott." Ennek az eseménynek a dátuma nincs feltüntetve, de az utolsó bejegyzett évszám 1741, és az írás, a papír minősége és a kötés alapján keletkezése a 18. század közepére tehető. A különös dokumentumot 60 ezer forintról 110 ezer forintra licitálták.

"Károlyi Sándor az Felséges II. Rákóczi Ferencz Erdélyi és Vezérleő … Fejedelem … Generalissa" sajátkezű aláírásával ellátott, magyar nyelvű kinevezési okmánya Dániel József király bíró részére. Kelt (Nagy)Károlyban, 1708. január 17." Ebben az okmányban a generális - aki egyébként a szatmári béke aláírója - a hadba vonultak családjának gondviselőjévé nevezte ki Dániel Józsefet, figyelmébe ajánlva, hogy ha a rászorultak rekvirálással segítenek magukon, abban ne akadályozzák őket. Ezt a kézírást 38 ezer forintról licitálták 110 ezer forintra.

Számos családtörténeti írás közül sikert aratott Andretzky József Baranya vármegye nemesei (19 ezer forint), Fejérpataky László - Áldásy Antal: Monumenta Hungariae heraldica. - Magyar czimeres emlékek (70 ezer forint). Egyházi főiskola vette meg 50 ezer forintért az 1873-ban kiadott, a világon lévő összes katolikus püspökség felállításának adatait, a püspökök névsorát, működésük idejét tartalmazó, forrásértékű, monumentális munkát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását