2024. április 25. - Márk

Alakul a pécsi EKF projekt

Számos probléma megoldódni látszik a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal összefüggésben, ugyanakkor le kell zárni a fejlesztés alapjairól folytatott elméleti vitákat - írta Kornai Gábor közgazdász, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsa
2007. december 20. csütörtök 18:26 - Hírextra

Kornai Gábor, aki véleményformáló írásai alapján megkapta az "Év ITC-véleményformálója 2007" díjat, az idén több médiumnak mondta el véleményét többek között az Európa Kulturális Fővárosa projektről. Most annak kapcsán írt nyílt levelet, hogy két év múlva lesz az EKF-program megnyitója.
"Az újév küszöbén, 24 hónappal a program hivatalos megnyitója előtt szinte kötelező az újabb helyzetértékelés. Igaz, megváltozott helyzetből teszem ezt: amit féléve bíráltam, az most a mi lelkünket is nyomja" - írta az AAM elnöke utalva arra, hogy a cég tanácsadói szolgáltatásaival részt vállalt az EKF-projektben.

A HVG internetes kiadásában fél évvel ezelőtt megjelent vitaindítójában említett problémák közül több is mára már megoldódni látszik - mutatott rá Kornai Gábor. Hozzátette: az új vezetés fél év alatt rendet rakott a projekt munkaszervezetében, megszervezte, szabályozta a működés kereteit, rendezte a jogi hátteret. Mint írta, határidőre elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok.
"Bizakodásra hajlok azért is, mert a tervezési folyamat során kiderült: a rendelkezésre álló teljes forrás egy része felszabadult további beruházásokra" - fogalmazott a közgazdász.
A tervezett határidőre be lehet fejezni a beruházásokat, ha a közbeszerzési törvény adta lehetőségeket és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások gyorsított engedélyezési eljárásait kihasználják - írta.

Pécs megközelíthetőségével kapcsolatban kifejtette: az M6-os Pécs-Bóly közötti szakaszára kiírt tender sikere nyomán egyelőre van remény arra, hogy az útvonal hosszú szakaszán autópálya-minőségű úton juthatnak majd el a vendégek a városba.

A közgazdász reményteljesnek nevezte, hogy több magánbefektető is a fejlesztés mellett döntött, példaként említve legalább három négycsillagos szálloda megépülését.
Utalt rá, hogy tartja korábbi véleményét, miszerint a tervezési, előkészítési feladatoknak sokkal korábban kellett volna lezárulniuk, és a hátralévő szűk idő kemény konfliktusokkal terhelt megvalósítási szakaszt vetít előre.

"Mégis azt gondolom, hogy most már nem ez a fontos" - hangsúlyozta, hozzátéve: "le kellene zárnunk a fejlesztés alapjairól, a projekt hatóköréről, megvalósítási módszereiről folytatott elméleti vitákat, s a következő időszakban a szellemi energiáinkat a pozitív hatások maximalizálására kellene fordítanunk".

Kornai Gábor konstruktív, építő vitát szeretne nyitni többek között arról, hogy miként lehet Pécs és környezete számára a lehető legnagyobb mértékű gazdasági, foglalkoztatási fejlődést elérni a program segítségével. Kérdésként vetette fel azt is, hogyan lehet a megindított beruházások hatásait kiterjesztve a város vállalkozásait is fejlődési pályára állítani, miként lehet Pécset láthatóvá tenni a program segítségével az országhatárokon túl, s hogyan kell a potenciális vendégkört Pécsre vonzani és megfelelő színvonalú szolgáltatásokkal ott tartani.

Kornai Gábor, aki a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a vezetési tanácsadás tanszék vezetője, tiszteletbeli docense, és több mint tíz éve birtokosa a nemzetközi "CMC" (Bejegyzett Vezetési Tanácsadó) címnek, az IT-Business magazin olvasóinak szavazata alapján kapta meg idén szeptemberben az "Év ITC-véleményformálója 2007" díjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását