2024. május 2. - Zsigmond

Jól teljesítünk, vagy idegbetegek vagyunk?

Magyarország jól teljesít az uniós források lehívása terén Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter szerint. Kósa Lajos úgy látja, hogy az ország egy idegbeteg, antipatikus stréber szerepét játszva, túllihegve igyekszik az unió normaelvárásainak eleget
2008. június 29. vasárnap 18:03 - Hírextra
A miniszter előadásában a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozójának első napján, vasárnap, azt mondta, hogy az újonnan csatlakozott országok közül Magyarország kiemelkedően teljesít, az összes rendelkezésre álló forrásnak a 93 százalékát le tudtuk hívni az ez év végéig rendelkezésre álló forrásokból.

Hangoztatta azt is, hogy a kormány célkitűzése, hogy a leghátrányosabb 33 térségnek ne keljen az erősebb vetélytársakkal versenyeznie, ezért pályázat helyett külön programot szervez részükre, mert a nagyobbak elszívnák a forrásokat a kisebbek, fejletlenebbek elöl. E térségekben 1 millióan élnek - hívta fel rá a figyelmet.

Bajnai Gordon arról is szólt, hogy az idén elindultak a határon túlnyúló fejlesztések. A kormány minden szomszédos országgal külön programot dolgoz ki. Most nyáron Romániával és Szlovákiával kezdődnek el a közös határ menti fejlesztések a környezetvédelemben, ezen kívül ipari parkok létesülnek, új határátkelő helyek jönnek létre és kerékpárutak épülnek.

A miniszter rámutatott arra is, hogy az építési beruházások gyorsításának elősegítésére harminc jogszabályt módosítottak, s ennek köszönhetően van építkezés, amely 180 nappal rövidülhet meg.
Kósa Lajos beszédében leszögezte: ma az önkormányzatok a működőképesség határához jutottak. A kormány ugyanis mind több feladatot hárít rájuk, miközben a finanszírozáshoz szükséges pénzeket folyamatosan megvonja. Az uniós pénzek legfeljebb a szinten maradáshoz elegendőek, mert a korábban elvont források pótlását szolgálják, így a felzárkózásra már nem futja - állította.

A polgármester arra is kitért, hogy a kormány sok esetben ellenségesen kezeli az önkormányzatok jobbító szándékú kezdeményezéseit, mint például a monoki polgármester esetében (az önkormányzat feltételekhez kötötte a segélyek kifizetését). E téren szemléletváltásra lenne szükség - hangsúlyozta.

A tanácskozáson kiosztották a Polgármesteri Ezüstlánc-díjakat. A Magyar Polgármesterek Szövetsége által alapított kitüntetést Bátovszki György, Csömör és Szuhán András, a kárpátaljai Bene település polgármestere vehette át Gémesi Györgytől, a világtalálkozót szervező szövetség elnökétől.

A világtalálkozó szekcióülésekkel folytatta munkáját, hétfőn pedig plenáris ülésen tanácskoznak a résztvevők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását