2024. április 26. - Ervin

Mélyponton a közérzet indexe

A Forsense és a Századvég közös választáskutatási programjának decemberi adatfelvétele során 1000 főt kérdeztünk meg telefonon aktuális politikai közéleti kérdésekről. Az adatfelvétel szerint a lakossági általános Közérzet Indexe továbbra is a november el
2007. december 20. csütörtök 18:23 - Hírextra

A Forsense és a Századvég közös választáskutatási programjának decemberi adatfelvétele során 1000 főt kérdeztünk meg telefonon aktuális politikai közéleti kérdésekről. Az adatfelvétel szerint a lakossági általános Közérzet Indexe (KI) továbbra is a november első felében tapasztalt 25 pontos mélyponton áll.

Az eddig is meglehetősen gyenge politikai aktivitás további csökkenést mutat az elmúlt hónaphoz viszonyítva. Míg novemberben a megkérdezettek 63%-a ment volna el saját állítása szerint biztosan szavazni, addig most ugyanez az arány 58%.

A Fidesz támogatottsága nem változott november óta, az összes megkérdezett 28%-a voksolna rá, míg az MSZP szavazóinak köre 12%, ami 2 százalékponttal kevesebb az egy hónappal ezelőtti felméréshez viszonyítva. A biztos szavazó, és pártot is választók köre is csökkent novemberhez viszonyítva, jelenleg mindössze 36%, azaz az összes megkérdezett alig több mint egyharmada sorolható ebbe a kategóriába. Ilyen alacsony arányt még soha sem mértünk a választások kimenetele szempontjából legfontosabbnak tekinthető csoport esetében. Az MSZP-tábor csökkenése a biztos szavazó pártválasztók körében is némi erőviszony-módosulást eredményezett, a Fidesz támogatottsága 5 százalékponttal emelkedett ebben a körben, s jelenleg 66%-on áll, az MSZP-é pedig 2 százalékpontot csökkent, s így most 26%-os értéket mutat. Ez a változás arra utal, hogy a biztos szavazó pártválasztók körének szűkülése a Fidesz-tábort érintette a legkevésbé, ezért tudta tovább növelni részarányát ezen a bázison. Az MDF támogatottsága decemberben is eléri a biztos szavazó pártválasztók körében az 5%-ot, az SZDSZ tábora viszont most már itt is alig mérhető (1%).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását