2024. április 27. - Zita

Egy ülésnap az élet

December 17-én a Magyar Országgyűlés sok, az ország és lakosainak életére nézve fontos döntést hozott. Egy ülésnapon fogadták el az egészségügyi pénztárakról szóló törvénytervezetet és a jövő évi költségvetést, kíséreltek meg ombudsmant választani. Tovább
2007. december 19. szerda 15:02 - Pálfi Rita
1986 december 17-én Először végeztek szív-, tüdő- és májtranszplantációt egyszerre. Lehet, hogy ez a példa lebegett 21 évvel később a magyar honatyák szeme előtt, amikor számtalan ügyben az utolsó ülésnapon döntöttek.

Utoljára érettségi tájékán lehetett ennyi információ feldolgozása és visszaadása fontos egyetlen nap alatt. Mindent az irodalomról, a nyelvtanról, a történelemről és még azokról a tantárgyakról, amit az érettségiző diák választ. Egy nap, rengeteg ismeret és készülés. Miből vizsgáztak a képviselők hétfőn?

A legfontosabb és legnagyobb érdeklődést kiváltó döntés természetesen az egészségügyet érintő törvény elfogadása volt. Még az utolsó órákban is voltak, akik abban reménykedtek, hogy a képviselők mégsem fogadják el a törvénytervezetet. Sokan sokfélét mondtak és írtak már az egészségbiztosítási pénztárak átalakításáról. Talán a Kispál dal fogalmazza meg legjobban a közhangulatot körülötte, bár a pécsi zenekar régebben és nem is erre írta: És egy pár üveg sörtől/Majd mindenki elfelejti,/Hogy az lett, amit így/Pont nem akart itt senki. Vagy pár másik szavazás és mindenki elfelejti?



Milla Jovovich kijevi születésű színésznő (Az ötödik elem) 32. születésnapján elfogadták Magyarország 2008-as költségvetését, amiben csak arra látnak kevés garanciát az aggodalmaskodók, amire a legnagyobb szükség lenne, jelesül az esélyt arra, hogy 2008-ban felgyorsuljon a Pannon Puma, erősödjön a gazdasági növekedés. Persze a költségvetésre is elmondható, ami az egészségbiztosítási reformról: olyan bonyolult folyamatokról szól, hogy átláthatatlan, hogy tényleg hatékonynak és/vagy hasznosnak minősül-e. Szegény képviselőknek ez egy napon már a második szavazás, amire alapos olvasással és átgondolással kellett készülniük.

Ezen a napon fogadta el a Magyar Parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Fontos lépés ez az országban élő félmillió homoszexuális felé is, másrészt tükrözi a férfi-nő kapcsolat változását a 21. században. Sokan nem szeretnének összeházasodni, viszont van közös életük, mondjuk szeretnének kölcsönt felvenni együtt, vagy simán csak azt, hogy ne kerüljön az utcára élettársuk, ha esetleg velük történne valami. Sokan hiányolják viszont az örökbefogadás lehetőségét. Másfelől a regisztrált élettársi kapcsolatot sokan azért támadták, mert azonos neműek között is létrejöhet. Pedig Európában még az erősen vallásos Spanyolországban is elfogadták, hogy az egyneműeket is elismerjék hivatalosan párnak. Olyan, mintha a sok elfogadott törvény között surranópályán sikerült volna behozni a magyar társadalomba, demokráciába a felnőtté érés ezen elemét. Ahogy azzal is sok gondunk van, ami szintén ehhez a naphoz kötődik, s igen kevesen tudnak róla (a magyar nyelvű Wikipedia mindenesetre nem), hogy december 17-e a nemzetközi világnapja a "szexmunkások" elleni erőszak elleni küzdelemnek is. Szexuális identitás, erőszak... valahogy ezekkel a dolgokkal még nem tud mit kezdeni a társadalmunk.

1777-ben december 17-én Franciaország elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét. 230 évre rá a Magyar Országgyűlés ratifikálta az Európai Unió Reformszerződését, elsőként a tagállamok közül. Az EU gyászos véget ért Alkotmánya helyett Lisszabonban aláírt okmányának gyors elfogadását kritikusok a túlbuzgó nebuló hasonlattal kárhoztatták. Eközben Magyarország lakosai egy felmérés szerint az eu-szkeptikusok táborát bővítik, valószínűsíthetően ezért többek között az informálatlanság is a felelős. Lehet, hogy nem túl bölcs kifelé mutatni az együttműködési készséget, befelé meg nem elmagyarázni, hogy az országnak ez miért jó. Még azt sem tudja a magyarok többsége, hogy mire szolgál a Reformszerződés, Magyarország meg már el is fogadta. Elsiklott az élettársak mellett.

1989-ben december 17-én mutatták be a ma már legendás animációs sorozatot, a Simpson családot. 18 évvel később ezen a napon döntött a Magyar Országgyűlés a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezésének sorsáról. Ezen felül módosították a népszavazást érintő törvényt: a parlamentre három évig kötelező az eredményes ügydöntő népszavazás. Jövőre tehát a magyar állampolgároknak is lesz egy zsúfolt napja, amikor a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében járulunk az urnákhoz. Eredményes és igen többségű referendum esetén a labda megy vissza az Országgyűléshez. Csak nehogy kiírjanak még egy népszavazást ezzel a kérdéssel: Biztos?

1996. december 17-én a ghánai Kofi Annant kinevezték az Egyesült Szervezetének főtitkárává. Nyilván egyeztetések után. 11 évvel később Magyarországon sikertelenül végződött a Jövő Nemzedékének (zöld) és az Adatvédelmi ombdusmannak a választása, a parlament nem szavazta meg Sólyom László jelöltjeit. Igaz, itt nem volt egyeztetés a felek között. Persze reménykedhetünk benne, hogy az Országház falai között született döntést, azaz nem döntést, nem az óvodában még elfogadott, durcás „ha te így, akkor én is így” attitűd szülte. Mindenesetre a két ombudsmani pozícióra a köztársasági elnök jelölhet újra. Sok sikert hozzá!



Nyelvész szempontból is érdekes volt a hétfői nap: elfogadták az EU és az eü reformot is. A két rövidítés között óriási a különbség, írásban ezt csak két pont jelöli. A másik nyelvészeti érdekesség az igekötőket érinti. Eddig is tudtuk, hogy mekkor jelentősségük van. Gondoljunk csak bele akár az olvas, vagy a vesz szónál milyen jelentésváltozást eredményezhet az „át”, „be”, „el”, „ki”, „meg” és „rá” igekötők használata. Hétfő, és az új törvény hatályba lépése után a jegyezni szó jelentése is új dimenziókat nyít. A fiatal, boldog párok egyes tagja nemcsak azt mondhatják: eljegyeztek, mondhatják azti is, hogy bejegyeztek.

Röviden összefoglalva, és természetesen néhány egyéb témát érintő határozathozatalt kihagyva annyit mondhatunk, hogy az Országgyűlés elfogadott két bizonytalan kimenetelű, sokak által támadott törvényt. Ebben talán majd igazán az elkövetkező évek döntenek. Ezen felül lezárult a népszavazási mizéria első fejezete, jövőre folytatódik a néhol szappanoperás elemeket felvonultató referendum története. Előremutató lépéseket is tettek a honatyák: elfogadtuk az EU következő évtizedeit várhatóan meghatározó Refomszerződést és feljebb vándoroltunk a toleráns társadalom képzeletbeli lépcsőjén is azzal, hogy már Magyarországon is hivatalossá tehetik kapcsolatukat egynemű párok.

Jövőre december 17. szerdára esik. Akkor nem ülésezik a Parlament. Szerencsére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását