2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hadat üzentek a huligánoknak, annyi nekik!

Erős az ember gyanúja, hogy a minap megrendezett MLSZ-féle biztonsági konferencia semmiféle kézzelfogható eredménnyel nem fog járni. Évek óta nincs érdemi előrelépés a szurkolói rendbontások terén. Kisteleki István MLSZ vezér persze mondja a magáét, de fé
2009. január 17. szombat 18:59 - Gedei Szilárd
Elégedettek lehetünk az elmúlt esztendő biztonsági kérdéseket érintő eredményeivel, még akkor is, ha a konferencia azt jelzi, sok közös teendőnk van még ezen a területen - fogalmazott Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Szövetség és az ORFK minapi közös összeröffenése után.

A köztudottan az ország legokosabb embereiből álló MLSZ és a rendőrség talán azért rendezte az újabb eszmecserét, mert nem volt jobb dolga. "Az együttműködés elsődleges célja az, hogy a labdarúgó-stadionokban minél több néző kulturált és békés szórakozását, szurkolását lehessen biztosítani" - ezzel a céllal jött létre ez a biztonsági konferencia.

Változó huligánok, változatlan tökölés

Fordítsuk le ezt a magyar foci sárban tipródó, alantas nyelvére! Nagyon kéne valamit csinálni már, hogy az a néhány szerencsétlen szurkoló, aki néhanapján kilátogat egy-egy meccsre ne leköpve, megalázva, rettegve, esetleg viperanyomokkal a hátán menjen haza. Tényleg nagyon ki kéne valamit találni.

S ki kellett volna már annak idején is, amikor a futballhuligánok (nem kedvelem ezt a szót, szerintem ugyanis ilyen nem is létezik: minden futballhuligán huligán, de nem minden huligán szereti a focit, pont ezért hívhatnánk ezeket a kétségtelenül a labdarúgópályák közelében is fel-felbukkanó csoportokat szimplán huligánnak is…) első generációja megjelent az utcákon és a lelátókon. Néhány hónapja itt a Hírextrán mesélt arról nekünk a Hypós Feri néven elhíresült, de már visszavonult fradista, hogy manapság már a huligánok sem a régiek.

- Normális huligánok már nincsenek. Azok mi voltunk, amikor tényleg csak összecsaptunk az ellenfél szurkolóival. Most meg már megy az ostoba rombolás, már előkerülnek kések – vázolta föl kitűnően a hazai huliganizmus helyzetét Hypós.

Kinek a dolga?

A rendbontó renitensek világa tehát már átalakult, az ellenük bevetett módszerek azonban mit sem változtak a rendszerváltás óta. Pedig konferenciákat tartottak azóta is szép számmal. Hanem a magyar rendőrség, az MLSZ és a klubok sem jöttek még rá a legnagyobb okosságra, azaz arra, hogy kinek és hogyan is kellene rendet tenni a lelátókon.

Elképzelésekkel persze tele a padlás. Most is szemet gyönyörködtetően szedték egy csokorba a teendőket, hogy például „a stadionok általános biztonságának megteremtése” milyen fontos, vagy „az MLSZ biztonsági rendszerének további szilárdítása” is előirányzott feladat. Lenne.

A szurkolókat kívánjuk védeni minden egyes intézkedésünkkel, és ennek érdekében kell cselekedniük az együttműködő partnereknek is. Munkánknak köszönhetően a válogatott mérkőzéseken mintegy harmincöt százalékkal növekedett a nézőszám, különösebb atrocitással mégsem találkoztak a szurkolók. Ez annak is köszönhető, hogy a biztonságot érintő kérdéseket a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai területként kezeli – ez az érdekes hozzászólás is Kisteleki István MLSZ elnök szájából hangzott el az új feladatokkal kapcsolatban.

Ha valaki tudja, hogy miről beszél Kisteleki, az szóljon, mert én bevallom: nem értem az elnök urat. A magyar válogatott meccseire ugyanis soha a büdös életben nem volt jellemző a balhé, akár ötszáz, akár harmincezer szurkoló előtt lépett fel címeres csapatunk. Az egész szurkolói erőszak, huliganizmus, vagy hívjuk ahogy akarjuk rákfenéje ugyanis az egyesületek lelátóin leledzik.

Okos embereknek kéne megoldást találniuk

Meg persze a buszon, a metrón, a vonaton – mindenhol. Azt azonban aligha lehet teljesen megszüntetni. A nyugalmas stadionoknak azonban nem csak álomnak kellene lenniük. Beléptető rendszerek, fényképes azonosítás és a renitensek azonnali kitiltása a létesítményekből: mind-mind megoldást jelenthetne a problémára. De legalábbis egy komolyabb lépést a megoldás felé vezető úton.

Még mielőtt azonban a károgók károgói azzal jönnének, hogy ez a konferencia is valami, meg hogy valahol el kell kezdeni, szögezzük le: az egész csak hozzáállás kérdése lenne. Viszont Kistelekinek kellene kiállnia és végre tennie valamit. Konferenciával, vagy nélküle. Esetleg egy komplett futballcsúcsot is összehívhatna, a gazdasági csúcs után szabadon. Csak tegyen végre valamit, és lehetőség szerint ne a szájával akarja jobbá tenni a magyar futballt.

A mostanihoz hasonló konferenciák – főleg a Kistelekiéhez hasonló konklúzióval a végén – ugyanis nem azt mutatják, hogy záros határidőn belül bármiféle érdemi lépés is várható lenne a helyzetben. Tarthatnak ugyanis naponta konferenciákat az illetékesek, mosolyoghat egymás mellett az MLSZ és az ORFK egy-egy okostojása, ha nem történik érdemi lépés is a szájtépés után csak az derül ki ismét, hogy milyen fatökű banda is a rendőrséggel kiegészült MLSZ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását