2024. április 20. - Tivadar

20 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

A magyar lakosság kevesebb, mint egy százaléka fordult orvoshoz influenzás panaszokkal az elmúlt héten, az előző héthez viszonyítva pedig mintegy 20 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt háziorvosnál jelentkezők száma.
2007. december 19. szerda 15:06 - Hírextra

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának MTI-hez szerdán eljuttatott közlése szerint az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján megállapítható, hogy december 10-e és 16-a között Magyarország lakosságának kevesebb mint 1 százaléka, mintegy 7.000 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt.

Az előző héthez viszonyítva országosan mintegy 20 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt háziorvosnál jelentkezők száma - olvasható az OEK tájékoztatójában.

Mint írják, az átlagostól erőteljesebb növekedés figyelhető meg Budapesten: másfélszer több influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, mint az előző héten.

Összességében azonban a járványügyi helyzet a vártnak megfelelő, az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága nem haladja meg a korábbi évek azonos időszakára jellemző értéket - áll a közleményben.

A főváros XXII. kerületében december első felében két óvodában és három általános iskolában alakult ki légúti járvány, az érintett közösségekben 30-50 százalékos volt a láz, fejfájás, torokfájás, köhögés miatt hiányzó gyermekek aránya. Két iskolai járványban virológiai vizsgálatokkal is bizonyították az influenza A vírus kóroki szerepét.

A betegek kormegoszlása nem változott lényegesen az előző héthez képest, az összes megbetegedés 40,6 százaléka a 15-34 éves fiatal felnőttek között fordult elő. A betegek 23,6 százaléka gyermek, 26,4 százaléka középkorú, 9,4 százaléka 60 éven felüli volt.

A december 10-e és 16-a közötti héten 22 vizsgálati anyagot küldtek az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályára. Két budapesti beteg gyermek légúti mintájában H1N1 altípusú influenza A vírus jelenlétét igazolták.

Az összegzés szerint az idei év 40. és 50. hete között az Országos Epidemiológiai Központban és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Regionális Intézeteinek Viruslaboratóriumaiban 110 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot légúti vírusok kimutatása céljából, közülük összesen 5 influenza A, 1 influenza B vírus pozitívnak bizonyult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását