2024. március 29. - Auguszta

II. Erzsébet nyolcszoros nagymama

Megszületett a brit uralkodó nyolcadik unokája, egy kisfiú, aki egyben a nyolcadik a trónutódlási sorrendben is. Az egyelőre névtelen újszülött Eduárdnak, Wessex grófjának - II. Erzsébet királynő legfiatalabb, 43 éves fiának - és feleségének, Sophie Rhys-
2007. december 18. kedd 08:05 - Hírextra
A kisfiú 6 font 4 uncia, vagyis mintegy 2800 gramm súllyal jött a világra a Surrey grófságbeli családi birtokhoz közeli, állami Frimley Park kórházban. Négyéves nővére után ő második olyan tagja a brit királyi családnak, aki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egyik kórházában született.

Érkezésével a 81 éves uralkodó immár mind a négy gyermekének egyenként két utódja van. A trónöröklési sor első három helyét a legidősebb sarj, az 59 éves Károly walesi herceg - a néhai Diana hercegnő volt férje -, valamint az ő két gyermekük, Vilmos és Harry herceg foglalja el.
A további sorrend jelenleg: András yorki herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia, majd az ő két lánya, Beatrix és Eugénia hercegnő. Utánuk következik Eduárd herceg, az újszülött édesapja, majd az ő most született kisfia, azután Eduárd és Sophie kislánya, aki a Lady Louise Windsor nevet viseli, majd a királynő leánya, Anna hercegnő. A közvetlen trónutódlási sort Anna két gyermeke, Peter és Zara Philips zárja.

A sorrend azonban tovább tolódik, ha Vilmosnak és/vagy Harrynek gyermekei születnek, mert apjukat ők követik majd a trónjogosultságban. Eduárd jelen volt, amikor kisfia hétfő este a világra jött. A kórház előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: anya és gyermeke nagyon jól van, de "még meg kell ismerni a kis jövevényt, mielőtt nevet választunk neki".

Hozzátette: a szülés az előzőnél "sokkal nyugodtabb" körülmények között zajlott.
Ez egyenes utalás volt a házaspár első gyermekének drámai körülmények között lezajlott születésére.Sophie Rhys-Jonest, akinek néhány évvel korábban volt már egy kis híján tragédiával végződő méhen kívüli terhessége, 2003 novemberében sürgősséggel szállították a Frimley Park kórházba, miután - egy teljes hónappal a várt időpont előtt - rosszul lett. Sophie-n azonnal császármetszést hajtottak végre, és világra hozták a kislányt, aki alig 2 kilogrammal született.
A kis súlyú újszülöttet azonnal az ilyen esetekre szakosodott egyik vezető londoni klinikára szállították, de egyértelmű korabeli hírek szerint Sophie volt az, aki igazán komoly kezelésre szorult. Az udvar soha nem tett közzé részletes beszámolót akkori állapotáról, de kiszivárgott értesülések szerint a grófnő rendkívül sok vért vesztett, és még a sebészi beavatkozás után is alig tudták megállítani a kialakult súlyos vérzést.

Most azonban a jelek szerint minden rendben zajlott, és a Buckingham-palota közleménye szerint a királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg "elragadtatással" értesült a nyolcadik unoka szerencsés érkezéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását