2024. március 29. - Auguszta

A szerbek még tárgyalnának

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülése előtt a szerbiai állami vezetők reményüket fejezték ki kedden, hogy nem ez lesz az utolsó Nem York-i Koszovóról szóló megbeszélés. Vojiszlav Kostunica miniszterelnök külön is találkozik a BT tagországainak
2007. december 18. kedd 19:45 - Hírextra
A megbeszélés előtt a szerb külügyminiszter, Vuk Jeremics kijelentette: kemény vitára számít, de nem hiszi, hogy ezen az ülésen végső döntés születne Koszovó végső státusáról.

A szerb köztársasági elnök, Borisz Tadics a külügyminiszterhez és a miniszterelnökhöz hasonlóan azt nyilatkozta, hogy nem számít végső döntésre. A szerb állami televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem vár drámai döntést a szerdai találkozótól, és legalább még egy januári BT-ülésre számít, amelyen erről a kérdésről tárgyalnának.

A szerb közvélemény és a politikai vezetés a papíron még Szerbiához tartozó déli tartomány megőrzésének ügyében Oroszországot tartja a legnagyobb szövetségesének. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerdai találkozó előtt kijelentette: Európa és az Egyesült Államok olyan megoldást próbálnak találni Koszovó státusára, amely nem a törvényeken alapul. A külügyminiszter szerint még most sem lehetetlen egy kompromisszumos megoldást találni, ezért szerinte folytatni kellene a tárgyalásokat.

A megbeszélések folytatását viszont az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Tom Casey hétfő este elvetette. Mint mondta: Marrti Ahtisaari ENSZ különmegbízott értékelésének "szellemében" kell megoldást találni, hiszen Belgrád és Pristina tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem tudnak megegyezni.

Koszovóban kedden jelent meg az az újságcikk, amely elveti a szerb és orosz érveket. A pristinai Bota című lap szerint az ENSZ 1244-es határozatában, amelyre Belgrád és Moszkva hivatkozik, amikor Szerbia területi integritásának megőrzéséről beszélnek, csak az előszóba említi. Az előszó pedig nem kötelezi jogilag semmire a dokumentumot aláírókat, írja az albán lap.

A koszovói tárgyalás lehetséges utolsó felvonásaként említette szerdai ENSZ ülést megelőzően, a szerbek és albánok lakta Koszovszka Mitrovicán a szerbek szimpátiatüntetést szerveztek. Mintegy tízezren gyűltek össze, a szerb kormányt támogatva. A felszólalók a tárgyalások folytatását kérték, és újfent elvetették Koszovó függetlenségének ötletét.

Az erős rendőri felügyelet mellett megtartott nagygyűlés incidens nélkül ért véget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását