2024. március 29. - Auguszta

Tadics nem fogadja el Koszovó elszakadását

Folytatná a Koszovó státusáról folyó tárgyalásokat a szerb elnök. Borisz Tadics vasárnap úgy vélte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 19-i ülése után, amikor is a Belgrád és Pristina közti december 10-én zárult megbeszélésektről készült jel
2007. december 16. vasárnap 19:47 - Hírextra
Ezt mi is támogatjuk, és arra számítok, hogy más államok is így tesznek- gondolok itt első sorban Oroszországra és Kínára"- tette hozzá az elnök.

Tadics leszögezte, hogy "amíg én vagyok Szerbia elnöke, nem egyezem bele Koszovó elszakadásába". A tartomány ugyan névleg Szerbiához tartozik, ám 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt ál. A többségi albánok pedig szeretnék kikiáltani a független Koszovót. Belgrád hallani sem akar arról, hogy elszakadjon a szerb kultúra bölcsőjének tartott vidék. A szerbek és az albánok december 10-ig, amerikai, orosz és Európai uniós közvetítéssel próbáltak egyezségre jutni a tartomány státusáról- eredménytelenül. Belgrád széleskörű autonómiát adna, de az az albánoknak kevés.

A helyzetet bonyolítja, hogy januárban elnökválasztást tartanak Szerbiában. Elemzők attól félnek, hogy a koszovói kérdés miatt a szélsőséges erők jelöltjét többen fogják támogatni, mint a nyugati elkötelezettségű pártokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását