2024. április 25. - Márk

Szerb NATO-bojkott?

Amennyiben a koszovói albánok decemberben egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget, a szerb parlament határozatot hoz, hogy soha nem lesz a NATO tagja - közölte vasárnap Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő pártja.
2007. szeptember 3. hétfő 07:55 - Hírextra
A Szerbiai Demokrata Párt közleménye szerint reális a veszélye annak, hogy decemberben, miután a Koszovó státusáról szóló tárgyalások befejeződnek, az "albán szeparatisták" egyoldalúan kikiáltják a tartomány függetlenségét. A párt értékelése szerint ez a NATO és az Egyesült Államok támogatásával történne, a szövetség és az USA ezután nem sokkal elismernék Koszovót.

Kostunica pártja szerint ebben az esetben Szerbia részéről az lenne a megfelelő válasz, ha az állami parlament határozatot fogadna el, hogy az ország soha nem lesz a NATO tagja.

A szerb parlamenti pártok közül eddig az ellenzéki Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt jelezték, hogy támogatnának egy ilyen javaslatot.

A nemzetközi felügyelet alatt lévő Koszovó státusáról szóló tárgyalások legújabb köre augusztus 30-án kezdődött, miután Oroszország jelezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács előtt megvétózza a Martti Ahtisaari finn diplomata által készített javaslatot. Ez a javaslat a tartomány számára nemzetközi felügyelet alatti függetlenséget helyezett kilátásba, amely gyakorlatilag nem sokban maradna el a teljes állami szuverenitástól.

Múlt pénteken a koszovói kormányfő, Agim Ceku bejelentette, hogy ha az ENSZ Biztonsági Tanács nem tud megegyezni Koszovó státusáról, akkor a koszovói kormány egyoldalúan is deklarálja a tartomány függetlenségét.

Jelenleg az Egyesült Államok, az EU és Oroszország folytat közvetítő tárgyalásokat Koszovóról. A hármas december 10-én tesz jelentést az ENSZ főtitkárának

Koszovó Szerbia egyik tartománya, amelyben a 2 milliós lakosság 90 százaléka albán. A tartományt a NATO a szerb-albán vérontás megállítása érdekében a 90-es években gyakorlatilag fegyveres erővel elcsatolta Szerbiától. Koszovó azóta az ENSZ kormányzása alatt áll.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását