2024. április 23. - Béla

Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött a titkos szavazás az ombudsmanjelöltekről hétfőn délután a parlamentben. A szavazásra 20 perc áll rendelkezésre.
2007. december 17. hétfő 18:51 - Hírextra

Sólyom László köztársasági elnök december 4-én jelentette be a parlamenti frakcióvezetők előtt, hogy Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

A Fidesz, KDNP, az MDF és az SZDSZ jelezte: mindkét jelölt megválasztását támogatja, az MSZP-ben mindenki a lelkiismerete szerint szavazhat. A hétfői parlamenti szavazás alkalmából a díszpáholyban megjelent Sólyom László, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

Az ombudsmanokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. A kétharmados támogatás 257 képviselő igen szavazatát jelenti.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását