2024. május 22. - Júlia, Rita

Hatalmas árverés, nálunk

A világ első street art árverését tartotta szerda este a Falk Miksa utcai Stereo Gallery; az aukción hatvankét tételt ajánlottak eladásra a legújabb művészeti műfaj legfiatalabb művelőitől.
2007. december 13. csütörtök 14:12 - Hírextra

A street art egészen fiatal képzőművészeti műfaj, alig másfél évtizedes múltja van. Nálunk néhány éve művelik. Eredendően az utcák vizuális képének átformálására, megváltoztatására hivatott. Matricázással, sablonozással, festékfújással készülnek a plakátméretű vagy annál nagyobb falragaszok. De az utcáról hamar beléptek a galériákba, kiállítótermekbe. Művelői immár táblaképekkel operálnak, maguk pedig művészeti egyetemekre iratkoztak be.

- Magyarországon nem volt még street art árverést. És tudomásunk szerint a világon másutt sem. Street art alkotásokat más aukciókba beemelve ugyan árvereztek már, (nemrég a kArton Galéria vitt kalapács alá néhány street art tételt). Ám a miénk az első árverés, ahol a teljes aukciós anyag ebből a műfajból való - mondta el az MTI-nek Mezei Tamás, a tavasszal nyílt Stereo Gallery fiatal tulajdonosa.

Így aztán sikernek könyvelhette el, hogy volt közönsége az aukciónak, és több alkotást meg is vettek, igaz csak kikiáltási árakon (60 és 130 ezer forint között). Tóth Balázs Old city és New city festményei keltek el először. A Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem negyedéves hallgatója dekoratív vásznait akrillal alapozta, és a kontúrokat zománcfestékkel tette hangsúlyossá. Tábori András a Képzőművészeti Egyetemen végzett, már gyakorlott művész, 31 évével ki is lóg a huszonévesek közül. Romkocsma című, kisebb méretű képéért 65 ezer forintot adtak.

Konrád Áron is a művészeti egyetemre készül, 18 éves lévén, még csak képzőművészeti szakközépiskolás. Négy képe közül az egyiket egy középkorú házaspár vette meg, akik színházba menet ugrottak be az árverésre. Egy másik vásárló, egy ötvenes úr sci-fi olvasmányainak képi világát vélte megtalálni a festményekben. Egy hölgy a fia irodájába szánja a kétméretes vásznat. Egy fiatal nő kezdő gyűjtőnek vallotta magát, aki ismeri a lengyel, a cseh street-artosokat, s kedveli a magyar kortárs festészet legújabb hajtását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását