2024. május 3. - Tímea, Irma

Tamás Gáspár Miklós indul az EP-választáson?

Tamás Gáspár Miklós filozófus vezeti a napokban létrehozott Zöld Baloldal nevű szövetség európai parlamenti (EP) listáját - jelentették be a tömörülést alapító szervezetek képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.
2009. március 5. csütörtök 12:15 - HírExtra
A listavezető arról beszélt az eseményen, hogy a szervezet gondolatvilága az egyenlőség és a béke eszméje köré csoportosul: az első jegyében egyenlő elbánást követelnek minden állampolgárnak, de az egyes államoknak is.

Ennek részeként Tamás Gáspár Miklós szerint meg kell szűnjön az a különbség, hogy míg a kontinens nyugati felén állami támogatással mérséklik a krízis hatásait, a gazdasági összeomlás fenyegette Kelet-Európa az egyensúlyi helyet fenntartása miatt kénytelen lemondani erről.

A béke eszméjéhez kapcsolódó céljuk a NATO feloszlatása, de az is, hogy az addig hátralévő időben se legyen Magyarország a szervezet tagja, a magyar katonákat vonják vissza a külföldi missziókból, Európát pedig tegyék atomfegyvermentes övezetté - ismertette Tamás Gáspár Miklós.

"Nem tartanánk érdemesnek egy újabb rózsaszín reformpárt létrehozását" - mondta, hozzátéve, "nevetséges volna ma forradalmi frázisokat hangoztatni", ugyanakkor lesznek olyan javaslataik, amelyek meghaladják a "jelenlegi, kapitalista perspektívát".

"Ez egy európai kampány, itt nem a magyar kormányzat megváltoztatásáról van szó" - mondta, megemlítve, erőforrásokban és megjelenési lehetőségekben nem dúskáló "szerény kezdeményezés, kísérlet" a Zöld Baloldal.

Vasárnap közleményben jelentették be a tagszervezetek, hogy Zöld Baloldal néven a júniusi európai parlamenti választásokon is induló szövetséget hozott létre az Európai Feminista Kezdeményezés egy másmilyen Európáért, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Demokraták és a Fiatal Baloldali Unió.

"Magyarország bajban van. Emberek tízezrei veszítik el állásukat, és még többen félnek attól - joggal -, hogy életük rosszabbra fordul" - írták, megjegyezve, a helyzetre kínált "individualista megoldások helyett, csak egy paradigmaváltásban reménykedhetünk, amelyben a társadalom szereplői egy összefogáson alapuló új közmegegyezést kötnek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását