2024. március 29. - Auguszta

Ugrás a legmagasabb felhőkarcolóról

A világ legmagasabb épületéről, egy tajpeji felhőkarcolóról vetette magát ejtőernyővel a mélybe kedden az osztrák Felix Baumgartner, aki több hasonló extrém ugrásáról vált ismertté.
2007. december 12. szerda 17:44 - Hírextra

Az 508 méter magas épület emeleteinek száma után az épület a Tajpej 101. Az osztrák extrémsportoló azóta tervezte, hogy leugrik róla, mióta a világ hivatalosan legmagasabb építményét négy évvel ezelőtt átadták.

Felix Baumgartner James Bond módjára alaposan megszervezte az ugrás előtti teendőket, és hasonló gondot fordított a menekülésre is. Különböző álruhákban először megnézte a kamerákat, a biztonsági rendszereket és a zárófalat. Az ejtőernyőt egy tajvani ismerőse a biztonsági őrök orra előtt vitte be az épületbe, majd elrejtette az egyik mosdóban. Az ugrás napján Felix segítőtársai elterelték a téren lévők figyelmét, mialatt az extrémsportoló a három méter magas zárófalon átmászott.

A biztonsági kerítés mögött azonban nem ment minden ilyen egyszerűen. A sportolónak négy métert kellett ugrania, ám landoláskor megrepedt alatta a kőburkolat és megsérült a bokája. De így is felküzdötte magát a felhőkarcoló tetejére és leugrott a mélybe.

Két órával az ugrás után Felix Baumgartner, aki Európában és az Egyesült Álalmokban is ismert sztár, már a Hongkongba tartó repülőn ült.

Az extrémsportoló nem pihenhet, az Egyesült Emirátusokban már épül a világ jövőben legmagasabbnak számító épülete, a dubaji Burdzs, amely jelenleg "még csak" hatszáz méter magas, de nyitásra feltehetően 700 és 800 méter között lesz a mérete.

Felix Baumgartner hasonlóan extrém ugrásairól vált ismertté. 1999-ben a világ akkor legmagasabbnak számító épületéről a Kuala Lumpur-i Petronas-tornyok tetejéről vetette magát a mélybe. Akkor üzletembernek öltözve a klímarendszeren át mászott fel az ugrás kiindulópontjára, 452 méter magasra. Ugyancsak 1999-ben Rio de Janeiróban az óriási Szabadság-szobor jobb kezéről ugrott le, ejtőernyőt használva. 2003-ban pedig szárnyakon,emberi és gépi segítség nélkül a világon elsőként átrepülte a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna egy 35 kilométer széles szakaszát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását