2024. május 3. - Tímea, Irma

Az Aranyhalacskával vendégszerepeltek

A Pécsi Horvát Színház Puskin Aranyhalacska című mesejátékával szerepelt Mostarban az ottani báb- és gyermekszínház 55. születésnapján. A társulat föllépett Tuzlában is a Nemzetközi Színházi Találkozón.
2007. december 12. szerda 17:40 - Hírextra

A Neretva-parti városban Bálint Éva, a pécsi társulat koreográfusa a nyitódarab, Ismet Bekric bosnyák szerző Kad se zeni kralj Vrdalj (Amikor Vrdalj király nősül) című meséjét koreografálta, Zvonko Festini zágrábi rendező állította színpadra - tájékoztatta az MTI-t Vidákovics Antal, a pécsi színház igazgatója a mostari helyszínről.

Hercegovina központjában, a Neretva két partján elterülő városban az évfordulón nemzetközi báb- és gyermekszínházi seregszemlét tartottak. Fölléptek bolgár, szlovén, szerb, horvát, boszniai együttesek és Magyarországról a pécsi társulat.

Vidákovics Antal szerint remek előadásokat láthatott a szakma és a közönség egyaránt, s a hangulat is emelkedett volt. A délszláv háborúban súlyosan sérült Mostart és jelképét, az Öreghidat - amelyet Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) is megfestett 1903-ban Római híd címmel - gyönyörűen rendbehozták, és úgy tűnik, hogy az ott élő nemzetiségek egyre inkább ismét szót értenek egymással - tette hozzá.

A pécsi színházi vezető társulatával előtte Pécs testvérvárosában, a boszniai Tuzlában részt vett a Nemzetközi Színházi Találkozón, s Miro Gavran mai horvát szerző Vidáman négyesben című darabját adta elő.

Gavran a legtöbbet játszott horvát szerző, darabjait harminc nyelvre lefordították, Mumbaitól (Bombay) Washingtonon át Bécsig és Budapestig játsszák műveit. Budapesten a Thália Színházban Hotel Babilon című művét láthatta a közönség a pécsiek előadásában. A magyar fővárosban vehette át 1999-ben a Central European Time - az év legjobb közép-európai írója díjat.

Tuzla és Mostar is szerepel az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécs nevű programban, közös produkciókkal készülnek a pécsi bemutatkozásra.

Vidákovics Antal beszámolt róla, hogy december 21-én, pénteken premier lesz a Pécsi Horvát Színházban: Miroslav Krleza Terézvárosi garnizon című darabját mutatják be a zágrábi Nemzeti Színház művészeivel közösen. A darabot Pécs után Zágrábban fogják előadni tíz alkalommal - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását