2024. május 14. - Bonifác

Reform előtt a borpiac

Elfogadta az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága azt a négy pontból álló javaslatot, amellyel a kormány Brüsszelben képviseli majd Magyarországot a borpiac reformjának tárgyalása során.
2007. december 12. szerda 17:30 - Hírextra

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon tartott kihelyezett ülésen Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság borpiac megújítását célzó reformja szükséges. Ezt senki nem vitatja, ám a reformjavaslatnak vannak olyan hibái, amelyek korrigálásra szorulnak.

A második szakmai pontként a grémium az úgynevezett Nemzeti borítékok kérdését vetette fel, amely - az egyöntetű vélemény szerint - igazságtalan. A részletek kapcsán elhangzott: az unió tervei szerint a tagállamok a borágazat fejlesztésére három szempont alapján kaphatják majd a támogatást, 50 százaléknyit történelmi alapon, míg 25-25 százaléknyit a területi, illetve a termésmennyiség alapján.

Magyarország a történelmi alapú részesedést ellenzi, ugyanis így elsősorban azok az országok kaphatnak majd ismét jelentősebb támogatást, amelyek korábban is kiemeltek voltak. Ezáltal nem érvényesülne a szolidaritás elve.

A borpiac reformját érintő harmadik kérdésben a bizottság és a meghívott szakemberek a kivágási támogatás szűkítése mellett érveltek, az általános vélemény szerint ugyanis ott van szükség erre, ahol a valós túltermelés jelentkezik. Magyarországon stabil a termelés és a borpiac, itt elsősorban a szőlőrekonstrukció indokolt, hiszen szinte valamennyi borvidéken 20-25 évesek a tőkék, ezek megújítása, cseréje előbb-utóbb elengedhetetlen - mutatott rá Kiss László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A negyedik pontban a termék és az eredetvédelem szigorítása, illetve érvényesítése szerepelt. Az állásfoglalás elsősorban a szlovák területen lévő Tokaji-borvidéket érinti, ahol nem tartják be saját vállalásaikat. Ennek kapcsán elhangzott az is, hogy amennyiben rövid időn belül nem történik előrelépés az ügyben, a kormány az Európai Unió bíróságához fordul.

Hörcsik Richárd (Fidesz) a bizottság tagja ennek kapcsán azt mondta, hogy a szlovák féllel is be kell tartatni a megállapodást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását