2024. április 29. - Péter

Kultúrtörténeti ritkaság a kiállításon

Szerdán délelőtt kicsomagolták az Ermitázsból érkezett Zichy Mihály grafikákat. A Magyar Nemzeti Galéria a szentpétervári múzeumból kapta kölcsön a képzőművészeti alkotásokat a pénteken nyíló "Zichy Mihály, a rajzoló fejedelem" című életmű kiállításhoz -
2007. december 12. szerda 13:49 - Hírextra
Összesen 100 mű érkezett Szentpétervárról a budapesti kiállításra. A kilenc ládában kisméretű akvarellek és nagy illusztrációk is helyet kaptak, mondta el szerkesztőségünknek Róka Enikő. Zichy Mihály négy cár szolgálatában is dolgozott szentpétervári tartózkodása alatt. A kiállítás idejére kölcsönkapott anyagban mindegyik korszakából találhatók művek, közölte a kurátor.

Az alkotások többsége a cári udvari életet mutatja be. A képzőművészeti anyagban található egy kultúrtörténeti különlegesség is. A cári vadászat eseményeit megörökítő kártyasorozat, amelyiknek az egyik utolsó lapján Zichy magát ábrázolta. Az önarcképen a művész mintegy meghajol a vadászat közönsége előtt, tette hozzá a kurátor.

A Magyar Nemzeti Galéria és a szentpétervári Ermitázs közös kiállításán összesen háromszáz művet láthat a közönség. A korai festmények mellett, a művész főművének tartott - A rombolás géniuszának diadala - , és a késő-romantikus víziói is helyet kapnak, mondta el Róka Enikő. Az Ermitázsból, valamint magán-és közgyűjtemények anyagából áll össze a Zichy Mihály teljes festői és grafikusi munkásságát bemutató életmű tárlat - foglalta össze a kurátor.

A "Zichy Mihály, a rajzoló fejedelem" című kiállítás péntektől március 23-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását