2024. április 16. - Csongor

Kiállítás Törleyről

A Törley Pezsgőgyár története elevenedik meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legújabb kiállításán; a csütörtökön nyíló tárlaton korabeli reklámok, bútorok, pezsgős poharak, a gyöngyöző nedű gyártása során használt munkaeszközök idézik a 12
2007. december 12. szerda 09:03 - Hírextra

A múzeum közlése szerint a jubileumi tárlaton színes reklámok, dokumentumok, soha fel nem bontott egykori pezsgős üvegek, poharak tanúskodnak a pezsgőgyár sikertörténetéről.

A hajdani budafoki pincészetet idézik a Törley kastély japán szalonjából származó korabeli bútorok, egy szakszerűen felrakott pezsgőmáglya, különböző munkaeszközök és fotónagyítások is.

A kiállításon láthatóak lesznek a cégalapító dédunokája, Törley Mária szobrai és Lukulluszi kútja is.
Az összegzés szerint Törley József 125 évvel ezelőtt tért haza Reimsből, a francia pezsgő fővárosából Budafokra pezsgőgyárat alapítani. Megvásárolta a Savoyai birtokot, a kastély pincéiben a Péter-Pál utcában megkezdte a pezsgő gyártását magyar szőlőből francia technológiával és felszereléssel, francia szakemberekkel.

Mint írják, a Törley név a 20. század elejére fogalommá, a gyöngyöző ital a derű, a jókedv, az emelkedett ünnepi pillanatok, kivételes alkalmak, társas együttlétek kísérőjévé vált.

Törley Józsefet kora legnagyobb mecénásai között tisztelték. Nemcsak szociális célokra adakozott, bőkezűen áldozott a művészetekre is. A vendéglátóiparos társadalmat nagyvonalúan támogatta, képviselőit mindig szívesen látta pincészetében és pompás kastélyában. Nemzetközi eseményeire különös gonddal készült, hogy vendégei a magyar konyha jó hírét vigyék szerte a világba. Maga is szerepet játszott egy fejlettebb étkezési kultúra megteremtésében a polgárosodó Magyarországon.

A tárlat március 9-ig látható a vendéglátóipari múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását