2024. április 20. - Tivadar

A fehérpamacsos selyemmajmok segítettek

Az ember önzetlenül együttműködő lény - ebben valamennyi emberszabású majomtól különbözik. A csimpánzoknál ugyanis az együttműködés alapja a kölcsönös érdek. Ezért gondolták a főemlőskutatók, hogy az ember "proszociális" viselkedése csak nemrég alakult ki
2007. december 12. szerda 10:00 - Hírextra

A fehérpamacsos selyemmajmok (Callithrix jacchus) közösen, együttműködve nevelik kölykeiket, de az élet más területein is kooperálnak. A Zürichi Egyetem kutatói ezekkel a majmocskákkal végeztek kísérleteket, amelyek eredményeit a PNAS című szaklapban publikálták.

A kísérletekben a selyemmajmok egy játék során úgy adtak élelmet társaiknak, hogy ők nem kaptak cserébe semmit. Ez első ízben bizonyítja, hogy a másokkal való önzetlen törődés nem kizárólag emberi tulajdonság, valamint azt a feltételezést is alátámasztja, miszerint az "proszociális" viselkedés a közös utódgondozás következménye.


A tanulmány szerint a következő evolúciós folyamat játszódhatott le: valamikor az ember elődei a selyemmajmokhoz hasonlóan elkezdtek együttműködni a gyereknevelésben. Csak míg a selyemmajomnál ez a viselkedés egy kisméretű állati majomaggyal párosult, az emberelődök ekkorra már jókora aggyal rendelkeztek, amely igen összetett kognitív teljesítményre volt képes.

Az "proszociális" minta és az előrehaladott kognitív teljesítőképesség találkozása olyan további fejlődési láncreakciót indíthatott be, amely aztán elvezetett a kizárólag emberi kognitív "berendezéshez". Azaz a közös utódgondozásra való áttérés lehetett az ugródeszka, amely megindította az emberré válást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását