2024. április 29. - Péter

Háttérbe szorult a szívgyógyszer-kutatás

Az utolsó két évben a halálozási statisztika első helyén álló szív- és érrendszeri betegségek gyógyszereinek tanulmányozására vonatkozó vizsgálatok száma csökkent. Az adatokat a világ egyik vezető tudományos folyóirata, a Nature ismerteti.
2008. október 12. vasárnap 12:11 - Hírextra
Az új gyógyszerek bevezetését a mai kutatási, biztonsági szabályok betartása miatt 15-20 év összehangolt laboratóriumi és kórházi munka előzi meg. A molekula fölfedezésétől addig a napig, amikor a gyógyszer forgalomba kerül, nem csak másfél-két évtizedre, de sokszáz millió dollárra is szükség van.

Johan P.E. Karlberg összegyűjtötte az utolsó két esztendő gyógyszervizsgálati adatait. Mind az új, mind a forgalomban lévő készítmények tanulmányozására a vizsgálatok tervét a hatóságok véleményezik és a munka csak akkor kezdődhet, ha szakemberekből álló bizottság engedélyezi.
Régebben a szívbetegségek kezelésére kifejlesztett szerek voltak az első helyen. Az utolsó két évben a rosszindulatú daganatos betegségek gyógyszerei kerültek a vizsgálati lista élére, a második helyen pedig az idegrendszeri betegségek gyógyszerei állnak.

Az egykori listavezetők, a szívgyógyászati készítmények a harmadik helyre szorultak. A tárgyalt időszak második évében például a vérnyomáscsökkentők vizsgálati kérelmeinek száma már kevesebb volt, mint a megelőző esztendőben. Ráadásul az új vizsgálatok főleg a már forgalomban lévő gyógyszerek tanulmányozására vonatkoznak.

Most a legtöbbet vizsgált betegség a cukorbaj: két év alatt 356 vizsgálatra kértek engedélyt, így az endokrinológia az ötödik helyre emelkedett a listán. A hatodik helyen a légzőszervi betegségek gyógyszereinek kutatása áll, a fertőző betegségek gyógyszerei még az influenzaveszély fokozódásának híre ellenére is csak a negyedik helyen találhatók.

"Nem világos, hogy az ipar érdeklődése miért csökkent a szívgyógyszerek iránt, de a magyarázat valószinűleg az, hogy kockázatosabb egy ilyen patikaszert forgalomba hozni, mint más területre szánt készítményt. Hatásos szívgyógyszerek vannak a patikákban, melyekkel az új tablettának versenybe kellene szállni. Ráadásul ezek közül soknak lejár a szabadalmi ideje és akkor az olcsó, generikus változatok elöntik a piacot. A szívgyógyszerek fejlesztése ellen szól az, hogy ehhez nagy, hosszú, ezért drága vizsgálatokra van szükség" - hangsúlyozta a cikk írója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását