2024. április 20. - Tivadar

Tromboembóliás kutatást támogatnak

A tromboembóliás megbetegedésekkel kapcsolatos tudományos tevékenységet kívánja segíteni, s lehetőségeihez mérten anyagilag is támogatni a szombathelyi István Lajos Alapítvány.
2009. június 6. szombat 08:47 - HírExtra
Horváth Boldizsár, az alapítvány kuratóriumának tagja pénteken az MTI-nek elmondta: a két évvel ezelőtt elhunyt Széchenyi-díjas szombathelyi orvosprofesszor, István Lajos emlékének, tudományos munkásságának megörökítésére létrejött alapítvány néhány hónapja már megkezdte működését, de csak most léptek először a nyilvánosság elé.

Horváth Boldizsár közlése szerint egyelőre az anyagi források összegyűjtésénél tartanak, elsősorban a trombózis elleni gyógyszereket gyártó cégek támogatására számítanak.

Hozzáfűzte: alapítványuk olyan fiatal orvosokat kíván támogatni, akik sokat tehetnek azért, hogy a Magyarországon sajnos még mindig nagyon magas számban előforduló trombózis okozta halálozások gyakorisága csökkenjen.

Az alapítvány István Lajos professzor szellemi örökségére építve szeretne tudományos konferenciákat szervezni, illetve támogatni fiatalok aktív részvételét az ezzel a területtel foglalkozó nemzetközi szakmai tanácskozásokon.

István Lajos élete nagyobbik részét a vérzékenység tanulmányozásával, a veleszületetten vérzékeny betegek kezelésével töltötte. Az utóbbi évtizedben fordult érdeklődése a népbetegségként jelentkező trombózis felé. Elindított egy mozgalmat, az úgynevezett konszenzuskonferenciákon a kórházi orvosok beszámolnak arról, hogyan folyik osztályukon a trombózis megelőzése és kezelése.

E mozgalom eredményeként csökkent Magyarországon a trombózis okozta, a szomszédos országokéval összehasonlítva is megdöbbentően magas halálozási arány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását