2024. április 27. - Zita

70 százalékban eredményes

A Celgene International Sarl (NASDAQ: CELG) bejelentette, hogy az M.D. Anderson Cancer Center, Houston, TX, rákkutató központ kutatói bemutatták a visszaeső/súlyosbodó takarósejt lymphoma (mantle cell lymphoma, MCL) kezelésére végzett lenalidomide plusz r
2007. december 12. szerda 23:46 - Hírextra

A vizsgálat kimutatta, hogy a páciensek 70 százaléka mutatott reakciót a kombinált szeres kezelésre, közülük 30 százalék teljes reakciót. Az adatokat az Amerikai Hematológiai Társaság (American Society of Hematology, ASH) 49-ik éves közgyűlésén mutatták be. A kombinált szeres terápia eredményeinek elemzése a II-es fázisú klinikai teszt keretében tovább folytatódik.

-- a REVLIMID akciómechanizmusa fokozza a rákkal szembeni aktivitást
-- a kísérlet eredményei kiszélesítik a REVLIMID lehetséges alkalmazásit területeit
A vizsgálatban részt vevő kutatók véleménye szerint a lenalidomide az MCL sejtek mikrokörnyezetét veszi célba és fokozza a rituximab antitest-függő sejtek által közvetített citoxicitását (antibody dependent cell-mediated cytoxicity, ADCC). Következésképpen azok a páciensek, akiknél a rituximab működése korábban leállt, képesek voltak reagálni a kombinált terápiára. A REVLIMID ADCC-re gyakorolt hatása teljesen új akciómechanizmus, amit ezen vizsgálatok alapján sikerült felvázolni.
A nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy tíz betegből hét mutatott reakciót, beleértve három teljes visszafejlődést is, négy részleges visszafejlődést, egy beteg állapota stabilizálódott, két beteg állapota pedig rosszabbodott. A leggyakoribb 3/4 kategóriás mellékhatás a neutropenia, febrile neutropenia, thrombocytopenia és myalgia voltak.

"A rituximab alkalmazásának köszönhetően a rákos betegeknél idővel ellenálló képesség fejlődött ki. A REVLIMAB úgy tűnik fokozza a ráksejtek elleni aktivitást, helyreállítva a rituximab hatásfokát" - jelentette ki Dr. Wang, M.D. az Anderson Cancer Center kutatója. "A bíztató hatásfok- és elviselhetőségi eredmények további vizsgálatokat tesznek szükségesség az elérhető előnyök kiértékelése érdekében."

A kísérletben 18 beteg vett részt, akik mindegyike rituximab kezelésen esett át korábban. 28 napos ciklusok első 21 napjában naponta lenalidomide kezelést kaptak, valamint RITUXIMAB (375 mg/m2) kezelést heti négy infúzióval négy héten keresztül, de csak az első kezelési ciklusban. Az első dózist az első ciklus első napján kapták. A lenalidomide legmagasabb elviselhető dózisát (maximum tolerated dose, MTD) standard dózis eszkalációval állapították meg 20 mg-ban.

A takarósejt lymphoma (mantle cell lymphoma, MCL) a non-Hodgkin's lymphoma (NHL) egyik altípusa. Évente mintegy 59 ezer új NHL esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban, ezen belül az MCL aránya megközelítőleg 6 százalék. Az MCL főként idősebb felnőttekben fordul elő, a diagnosztizáltak átlagéletkora hatvan év feletti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását