2024. május 2. - Zsigmond

Szegedre járnak szülni a romániai kismamák

Szegedre járnak át szülni a Románia nyugati megyéiben élő kismamák - írta keddi számában a bukaresti Adevarul. A napilap szerint a szülés előtt állók nagy része inkább fizet Magyarországon a kórházi szolgáltatásokért, mintsem csúszópénzt adjon Romániában
2007. december 11. kedd 10:58 - Hírextra

A lap szerint néhány évvel korábban inkább a magyar nemzetiségűek jártak a határ túloldalára szülni, ma viszont már a románok is. Az Adevarul megemlíti: az aradi polgármesternek is Szegeden született meg a kislánya.

A szegedi szülészeteket inkább az Arad, Bihar és Temes megyei családok kedvelik, legfőképp amiatt, hogy a magyar klinikákon jóval biztonságosabban szülhetik meg kisbabájukat. A szülők inkább vállalnak egy nagyobb anyagi erőfeszítést, de legalább biztonságban tudják a kismama és a baba életét is.

Az Adevarul szerint Magyarországon minden kórterem külön illemhellyel rendelkezik, az ágyneműt naponta kétszer - de ha szükséges, többször is - kicserélik, a kismamát pedig ápolónők segítik tisztálkodni. Emellett a napi étkeztetésnél nem hiányzik a hús, a beutalttal pedig tiszteletteljesen viselkednek.

A lapnak nyilatkozó egyik kismama elmondása szerint Aradon a szülészorvos császármetszést javasolt, mivel sok szülést kell levezessen és nem tud mindegyik esettel foglalkozni a természetes szülés alatt. A hölgy ezt visszautasította, és Szegeden szülte meg kisbabáját.

Az Adevarul számításai szerint egy magyarországi klinikán 200-300 ezer forint ellenében vezetik le a szülést. Az összegben benne van a kórházi ellátás költsége is. Aki nem ismeri a magyar nyelvet, napi 30 euró ellenében talál tolmácsot, aki mindenhova elkíséri.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását