2024. április 29. - Péter

Óvébé: kezdődnek a negyeddöntők

Habár az OVB bejelentette, hogy megindulhat a népszavazás a Fidesz által benyújtott három kérdésben, nem volt egyszerű az idáig vezető út. Balsai István például szándékos időhúzásnak értékelte a lassú ügymenetet. Törvényes a népszavazás előkészítése vagy
2007. december 11. kedd 14:30 - Constantinovits Milán
Egy népszavazás nehéz születése

Emlékezetes, már az ősz elején sem indult simán a népszavazási kezdeményezés, a Fidesz akkor több pont benyújtásával próbálkozott, ám az OVB szerint egyes felvetések az Alkotmány megváltoztatását tették volna szükségessé, amit pedig nem lehet a jogszabályok szerint népszavazás útján módosítani, mint ahogy az állami éves költségvetést sem. Tovább árnyalta a voksolási mizériát, hogy huszáros lépéssel Gyurcsány is előterjesztette saját népszavazási indítványát, amely húsz pontot tartalmazott.

Ez a felvetés legalább annyira meglepte a szocialistákat, mint az október elején világgá kürtölt hétpontos tisztasági csomag. Utóbbi esetben a polgármesteri és képviselő tisztségek összeférhetetlenségét nem tudták lenyelni a frakciótagok, míg a népszavazás esetében ennek a demokratikus eszköznek a bagatellizálását kifogásolta az MSZP belső ellenzéke. Egyesek pedig azért kárhoztatták a kezdeményezést, mert kommunikációs hibaként értelmezték, hogy a párt először ellenzi a népszavazás állandó lebegtetését, aztán pedig maga nyúl eme jogi instrumentumhoz.

Rytkó körül ritkul a levegő

A Fidesz hozzálátott a kiíráshoz szükséges aláírások összegyűjtéséhez. Három tételt fogalmaztak meg, a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlését. A teátrális külsőségek közepette lefolytatott kampányuk eredményesnek bizonyult, két nap leforgása alatt a három jóváhagyott kérdéshez összegyűjtöttek közel összesen majdnem egymillió kézjegyet. Az október 24-én benyújtott ívek hitelesítését viszont az OVB nem siette el Deutsch-Für Tamás szerint, aki többször kritizálta a választási bizottság „időhúzó” gyakorlatát. De Orbán Viktor és Semjén Zsolt pártelnökök sem voltak elégedettek a procedúra sebességével, és levélben fordultak a testület elnökéhez, Szigeti Péterhez a hitelesítés mielőbbi befejezését sürgetve.

Végül múlt szerdán közölte az OVB, hogy az ívek rendben találtattak, így kiírható a referendum, ha a Legfelsőbb Bíróság (LB) is rábólint a döntésre. Ez két nappal később meg is történt, ám pénteken és szombaton több magánszemély megtámadta az OVB-határozatot. (Korábban az LB visszautasította már H. Zs. ügyvéd beadványát, aki a hiteles aláírások megszámolási metódusában vélt hiányosságokat felfedezni.) A kifogásokat az Országos Választási Iroda vezetője Rytkó Emília csak hétfőn nyújtotta be a Legfelsőbb Bíróságnak, amit Balsai István közleményben nehezményezett a Fidesz részéről. Sőt, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága elé akarta citálni az elnökasszonyt.

„Szembeszállnak a népakarattal” - röpinterjú Balsai Istvánnal

Valóban tudatosan állít tankcsapdákat a lassan gördülő népszavazás útjába a kormánypárti többségű OVI és az OVB, avagy csak az ellenzék nem lát az indulatoktól? A legilletékesebbet, dr. Balsai István jogászt, a Fidesz képviselőjét kérdeztük.

Képviselő úr, Rytkó Emília azt nyilatkozta, hogy szombat délután futottak be még kifogások hozzá, és nem volt, aki átvegye őket a Legfelsőbb Bíróságon. Ezek fényében nem logikus mégiscsak, hogy hétfőre halasztották az átadást?

A törvényt szó szerint idézem: a jogorvoslati kérelmet aznap (tehát szombaton) kell továbbítani az Alkotmánybírósághoz. Itt nincsen mérlegelés, itt nincs jajjistenem-nemérekoda, meg esik az eső: aznap, amint megérkeznek a beadványok, kell ezt megtenni! Nyíltan törtvényt sértett a hivatalvezető-asszony.

Ő azonban úgy nyilatkozott, hogy délután négy után már nem volt senki, aki átvegye a bíróságon a panaszokat.

Ilyen nincs, ez nevetséges. A törvény nem úgy fogalmaz, hogy munkaidőben, világosban, ha szép idő van, akkor kell csak: az áll benne, hogy rögtön, még aznap továbbítani kell.

Miért gondolja ön, hogy az OVB szándékosan húzza az időt?

Úgy látszik, Rytkó Emília leszámolt azzal, hogy a népszavazás sikere és következményei után ő még hivatalban maradhat. Ez egy helyes meglátás a részéről, ezért mindent elkövet, hogy elodázza ennek bekövetkeztét. Több mint tizennégy hónapja packázik az OVB vagy a Választási Iroda, annak ellenére, hogy több mint egymillió ember aláírását bírjuk (ezt meg is vizsgálták), és még mindig szembeszállnak a népakarattal.

Ön szerint politikai nyomásra cselekszik a testület?

Ezeket az OVB elnökétől, Szigeti doktortól vagy Rytkó Emíliától kell megkérdezni. S azt is, hogy milyen törvény alapján van neki szombaton négykor felmentési lehetősége a továbbítási kötelezettség alól.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását