2024. április 27. - Zita

Kormányfői találkozót ígér Gyurcsány

A jövő év első hónapjaiban lehetséges a szlovák-magyar kormányfői találkozó - nyilatkozta a visegrádi négyek és Szlovénia hétfői csehországi, ostravai találkozóját követően a magyar sajtónak Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem jó, ha a ké
2007. december 11. kedd 07:34 - Hírextra
Jelezte ugyanakkor, hogy a Robert Fico szlovák kormányfővel folytatandó eszmecseréjén a magyar fél várhatóan felveti a Pátria rádió néven ismert szlovákiai magyar közszolgálati rádióadás ügyét, valamint azt, hogy a szlovák oktatási miniszter bizonyos esetekben megtiltaná a helységnevek magyar megfelelőjének használatát a szlovákiai magyar tankönyvekben. Gyurcsány Ferenc elmondta: ahhoz, hogy a tervezett tanácskozás eredményes legyen, a feleknek elő kell készíteniük. Az egyeztetések folynak, a kormányfői eszmecserét a magyar kancelláriaminiszter és a kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes tanácskozása előzi majd meg a közeljövőben.

"A két ország nem tud mást tenni, mint együttműködni - mondta Gyurcsány a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatban. - Kifejezetten rossz az, ha két szomszédos ország miniszterelnökének találkozója külön esemény. Az azt mutatja, hogy valami nincsen rendjén. Az együttélést megtanulni a magyaroknak és szlovákoknak országon belül és országok között - hosszú folyamat lesz. Magyarország e tekintetben, azt gondolom, nagyon világosan fogalmaz mindig"- tette hozzá a politikus.

Emlékeztetett, hogy a külügyminiszterek nemrégiben találkoztak Párkányban. "Most előttünk van magyar részről a kancelláriaminiszter, szlovák részről pedig a miniszterelnök-helyettes találkozója. Reméljük, ez mielőbb megtörténik, és akkor a jövő év első hónapaiban létrejöhet egy újabb szlovák-magyar találkozó kormányfői szinten" -mondta a kormányfő. Hozzá tette: "az lenn a jó, ha ezek természetesek lennének. Abba az irányba kellene mennünk, hogy előbb-utóbb Magyarország és Szlovákia között is közös kormányülések legyenek." A miniszterelnök szerint "látjuk, hogy melyek a kényes pontok: a magyar rádió, a magyar helységnévhasználat ügye..., folytathatnám a dolgokat. Azt szeretnénk, ha mindkét oldalon nagyobb megértés lenne abban a tekintetben, hogy ez egy abszurd helyzet."

Megjegyezte: "Hosszú történelmi görcsökkel és félelmek kerültek itt elő. Ezeket lebontani időnként nehezebbnek tűnik, mint gondolnám, de vitázni kell arra is, hogy ne oktassuk ki egymást. Sokan szeretnek itt élesen fogalmazni. Az ma a legkönnyebb,:élesen fogalmazni. Megoldást keresni lényegesen nehezebb" - fejtette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását