2022. január 25. - Pál

Hiller az emberi jogokról

Az oktatási és kulturális miniszter fő céljának tartja, hogy a Magyarországon törvényesen működő egyházakkal stabil és kiegyensúlyozott viszonyt építsen ki és tartson fenn. Hiller István erről az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elő
2007. december 11. kedd 20:37 - Hírextra

A történelmi egyházak mellett a többi egyházzal is megfelelő és jó a viszony - vont mérleget a tárca vezetője. Hiller István beszámolt arról, hogy az elmúlt egy évben szakértői szinten 15 alkalommal, miniszteri szinten hatszor, a történelmi egyházakkal háromszor, az intézményfenntartó kis egyházakkal egyszer folyt egyeztetés. A vatikáni-magyar vegyes bizottság keretében hat alkalommal volt találkozó.

A tárcavezető értékelése szerint a viták jó részét 2007-ben rendezték. Az egyházi ingatlanokra kitérve azt mondta, mintegy 200 rendezetlen ingatlan maradt, ami 2011-ig 3 milliárd forintos kitételt jelent.

Álláspontja szerint megfelelő ütemezéssel nemcsak e dátum tartható, hanem akár korábban is befejeződhetnek az ingatlanrendezések.

Hiller István szólt a magyarországi cigányságot érintő intézkedésekről a kultúra területén. Kiemelte, hogy a magyarországi cigányság helyzetének jobbítása hosszú távon erőteljesen kapcsolódik az oktatás ügyéhez. Szólt arról, hogy az idei év támogatásai után a Talentum Alapítvány jövőre is 70 millió, a 100 tagú cigányzenekar 50 millió, a Rádió C kulturális műsorai 80 millió forintos támogatást kapnak.

A beszámoló szerint a határon túli magyarok segítésére 1,2 milliárd forintot különítettek el, ebből 700 millió oktatási és kulturális támogatás, 368 milliót oktatási tevékenységet támogató határon túli alapítványok kaptak, míg 130 millió jutott a határon túli egyházak támogatására. A Julianus Testvériskola program keretében mintegy 200 diák határon túli osztálykirándulását támogatták. A szórványoktatás támogatására 16 millió forintot fordítottak, a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola 100 milliós segítséget kapott - sorolta Hiller István.

Semjén Zsolt (KDNP) arra volt kíváncsi, hogy egyetért-e a tárca gazdasági szakállamtitkárának a kulturális bizottság ülésén tett kijelentésével, miszerint a vatikáni szerződés már nincs hatályban. Hiller István azt válaszolta, hogy a szerződés hatályban van, és egyetlen érvényben lévő szerződést sem kérdőjelezhet meg senki.

Bíró Ildikó (Fidesz) az egyházi közgyűjtemények támogatásának csökkenését kifogásolta; 2008-ban a források 325 millióra csökkennek, ami 481 millióval kevesebb, mint az idei összeg. A miniszter ellenben azt mondta, az állam egyházaknak nyújtott támogatása idén egymilliárddal bővült és újabb források nyílnak meg a közgyűjtemények számára.

Szászfalvi László (Fidesz) a szcientológiai egyház kapcsán feltette a kérdést: nem gondolt-e a tárca az egyházalapítási törvény módosítására. Hiller István azt javasolta, hogy a témában az öt parlamenti párt részvételével szakértői szinten kezdődjön egyeztetés.

Farkas Flórián (szintén Fidesz) azt vetette fel, hogy a romáknak szóló támogatások sokszor csak célzott programok formájában történnek, és nincsen általános kulturális alap. Teleki László(MSZP) ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az oktatási tárca elindította integrációs programját, amely az óvodától az egyetemig terjed. Szerinte már látszik, érződik, hogy valami elindult e téren Magyarországon.

A szocialista képviselő megjegyezte: a Magyar Cigányokért Közalapítvány számára 460 millió forint áll rendelkezésére, ami nagyságrendekkel nagyobb, mint az elmúlt kormányzati ciklusokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását