2024. április 20. - Tivadar

A Munkáspárt 2006 Gyurcsánnyal tart az SZDSZ ellenében

A népszavazás egyértelmű ítéletet mondott az egészségügyi reformról. A kórházbezárások, a betegek átirányításai, a kisjövedelmű és elszegényedett rétegeket sújtó gyógyszeráremelések és egyéb költségek, összességében az egészségügyben eluralkodott zűrzavar
2008. április 1. kedd 20:28 - Hírextra
A tanulságok levonása nem várathatott magára. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és MSZP pártelnök április 30.-val menesztette az egészségügyi minisztert, bejelentette, hogy visszavonják az egészségügyi pénztárakról keserves alkuval meghozott, de valójában rossz törvényt, elemzik az egészségügyben kialakult helyzetet és újragondolják az egészségügyi politikát.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 Elnöksége üdvözli a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket, ezt azonban csak az első lépésnek tekinti a tanulságok levonásában. Pártunk kezdettől fogva ellenezte a magántőke szerepének növelését. Elengedhetetlennek tartottuk a társadalmi ellenőrzést, a szakszervezetek részvételét az egészségügyi reform előkészítésében és az ellenőrzésben.

A miniszterelnök bejelentésére az SZDSZ a koalícióból való kilépéssel válaszolt. Megdöbbentő, hogy a liberális politikusok, akik súlyos felelősséget viselnek nemcsak az egészségügyi reform kudarcáért, de az országban kialakult általános politikai állapotokért és elégedetlenségért is, nem akarják magukra nézve levonni a tanulságokat. Egyelőre makacsul ismétlik nyilvánvalóan megbukott politikai álláspontjukat, javaslataikat.

A népszavazás tanulságai messzebbre vezetnek, mint az egészségügyi reform. Az elégedetlenség hátterében ott állnak a tartós munkanélküliség, a növekvő szegénység és kilátástalanság tényei, nem utolsó sorban az elmúlt év meredeken növekvő inflációja és a reálkeresetek erős csökkenése. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a politika egén megjelentek a nemzetközi pénzügyi válság fekete fellegei, amelyek mögött még egy súlyosabb általános gazdasági visszaesés réme is felsejlik, akkor világos, hogy hazánkban a baloldalon mély politikai fordulatra van szükség.
A kormánykoalíció válságát a FIDESZ most előrehozott választás kierőszakolására és a hatalom visszaszerzésére igyekszik felhasználni. Nem politikai programmal, hanem sunyi módon mindent tagadó demagógiával, a szélsőségeket is mozgósítva érték el népszavazási sikerüket. Nem tudnak azonban érdemi alternatívát felmutatni, nincs valóságos programjuk az ország problémáinak megoldására, a hamis retorikával ideiglenesen megnyert tömegek gondjainak megoldására.

Egy új gazdasági és politikai program kidolgozása a baloldali erőkre vár, tovább halaszthatatlan feladattá vált a baloldali összefogás.

Merjünk és tudjunk baloldaliak lenni!

2008. április 1.

Magyarországi Munkáspárt 2006 Elnöksége
Kiadó: Magyarországi Munkáspárt 2006
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását