2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ma adják át a Nobel-díjakat

A volt amerikai alelnökből klímaharcossá lett Al Gore és az ENSZ tudóscsoportja hétfőn veszi át Oslóban a béke Nobel-díjat a globális felmelegedés elleni munkájukért. Szintén hétfőn, de Stockholmban adják át az irodalmi, orvosi, fizikai, kémiai és közgazd
2007. december 10. hétfő 10:23 - Hírextra

Doris Lessing, az irodalmi kategória győztese, valamint a közgazdasági kategóriában díjazott Leonid Hurwicz idős koruk és egészségi állapotuk miatt nem lesznek jelen. A díjjal 10 ezer svéd korona, vagyis körülbelül 275 millió forint jár.

A Nobel-bizottság október 12-én döntött úgy, hogy az idei békedíjat megosztva az 59 éves Gore és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) kapja, amely körülbelül háromezer tudóst tömörít. A testületben az 1990-es évek óta a magyar környezetvédelmi tárca által delegált szakemberek is részt vesznek. Al Gore nevéhez fűződik a "Kényelmetlen igazság" című dokumentumfilm, amelyet idén Oscar-díjjal is jutalmaztak. A hagyomány szerint Oslóban zajló ceremóniát megtiszteli jelenlétével a norvég király, Harald is. Indiai zenét játszanak, valamint a norvég zeneszerző, Edvard Grieg műveit, Rossinit és Mozart Don Giovannija is fölcsendül az oslói városházán.

Ugyancsak december 10-én, a díjalapító, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át az irodalmi, orvosi, fizikai, kémiai és közgazdasági életművekért szóló elismeréseket Stockholmban. A Nobel-medált és diplomát, valamint a tízezer svéd koronáról szóló csekket személyesen Károly Gusztáv svéd király nyújtja át. Ha egy kategóriában több győztes is van, a pénzjutalmat egyenlő arányban felosztják köztük.

A brit Doris Lessing, aki 88 évesen az irodalmi Nobel legidősebb díjazottja, egészségi állapotára hivatkozva nem utazik az ünnepségre. Ugyancsak távol marad a kilencvenéves amerikai Leonid Hurwicz, akit közgazdaság kategóriában díjaztak. Hurwicz a valaha Nobellal kitüntetettek között a legidősebb.

A stockholmi átadón biztosan ott lesz a következő nyolc díjazott: a két egyesült államokbeli közgazdász: Eric Maskin és Roger Myerson, a szintén amerikai Mario Capecchi és Oliver Smithies, valamint a brit Martin Evans az orvosi Nobelért, a német Gerhard Ertl a kémiai Nobelért, valamint a szintén német Peter Grünberg és a francia Albert Fert, akiket a fizika tudományban végzett munkásságukért díjaztak.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását