2024. május 12. - Pongrác

Húszmillió forintos adomány a gyermeksebészetének

Az egy évtizede működő Gyermekrák Alapítvány a karácsonyi ünnepek előtt teljesítette valamennyi, hozzá készülékvásárlási kérelemmel forduló kórház kérését.
2007. december 10. hétfő 17:59 - Hírextra

Az adománysorozat keretén belül a Szervezet összesen 181 millió forint értékben vásárol és ad át orvostechnikai berendezéseket. Októberben a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, novemberben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a B.A.Z. Megyei Kórház vehette át az orvosok által megálmodott műszereket. A karácsonyi adománysorozat utolsó előtti állomásaként a Gyermekrák Alapítvány 2007. december 12-én adja át a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksebészeti Osztályának a kért thoracalis endoscopot.

A másfélmillió fős lakosságot felölelő Észak-Dunántúli Régió gyermeksebészeti központjaként működő osztály korábban nem rendelkezett a minimál invazív beavatkozáshoz szükséges eszközökkel. A Kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé a fejlesztést, ezért fordult a Gyermeksebészeti Osztály endoscopvásárlási kérelmével a Gyermekrák Alapítványhoz. Az Osztályon végzik a Régió daganatos gyermekein a mellkasi térfoglaló folyamatok műtéti ellátását.

Az endoscopos eszközöket felnőtteknél rutinszerűen használják, s a technikai fejlődés mára elérhetővé tette, hogy a miniatürizálás révén az eszközöket az egészen kis gyermekeken is alkalmazni lehessen. A mellkasi daganatok hagyományos sebészeti beavatkozásainál mind a mintavétel, mind a teljes eltávolítás esetén nyílt, oldalsó, nagy mellkasi feltárásra volt szükség. Az újonnan vásárolt eszközökkel az orvosok kis nyíláson keresztül nemcsak pontos diagnózis felállításához szükséges szövetmintát tudnak venni, hanem számos esetben magát a daganatot is el tudják távolítani. A feltárás kevésbé terheli meg a gyermeket, sokkal gyorsabb a felépülés és a beavatkozás lényegesen kisebb fájdalommal jár. A műtét pedig az életen át viselt hegek helyett mindössze kis nyomot hagy a gyermeken.

Az új, XXI. század igényeinek mindenben megfelelő thoracalis endoscoppal a győri gyermeksebészet is felzárkózott azon gyermeksebészeti központokhoz, amelyek rendelkeznek a szervezetbe minimális behatolással járó beavatkozáshoz szükséges eszközállománnyal.

A készüléket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni.

Decemberben még egy készülékvásárlási kérelmet teljesít az Alapítvány, a Heim Pál Kórház veheti át az általa kért videogasztroszkópot.

A Gyermekrák Alapítvány jelenleg 793 rákos gyermeknek nyújt rendszeres anyagi támogatást és biztosít térítésmentesen táplálék-kiegészítő készítményeket. Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek szakszerű életmód, illetve életvezetési tanácsadást is kapnak az Alapítványnál dolgozó orvostól. A Szervezet gondoskodik a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek megbízható betegszállításáról is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását