2024. május 16. - Mózes, Botond

Az én ajándékom

Az én ajándékom címmel jelent meg Merényi Judit zenés versválogatása; a CD-t, amelyen két Babits-költemény fogja közre a zenei illusztrációkat és verseket, egyfajta összegzésnek szánta az Óbudai Társaskör vezetője. Erről maga a művész beszélt hétfőn az MT
2007. december 10. hétfő 17:55 - Hírextra

Merényi Judit 37 éve áll az Óbudai Társaskör élén, amely számos zenei programot és fesztivált, mesterkurzust, kisebb és nagyobb művészeti együttest hívott a városrészbe az Auer Quartettől a Liszt Ferenc Kamarazenekarig.

Az én ajándékom, amely Merényi Judit második lemeze, Grieg Holberg szvitjének második tételével kezdődik, és két Babits Mihály-vers, a Recitatív és az Esti kérdés fogja közre a zenei illusztrációkat és verseket. "Egy-egy szál az életemből minden részlet, amely elvezet azokhoz, akiket szerettem és szeretek. Egy kicsit összefoglalás is, hiszen úgy tervezem, hogy 2008 második felében nyugdíjba vonulok" - mutatott rá Merényi Judit.

Hozzátette: a válogatás címét József Attilától kölcsönözte, akinek azonos című költeménye is szerepel a korongon. "A verset egyébként a költő nagynénémhez, Gebe Mártához írta, akit másik művében így szólított meg: Márta, hajad, bronz ajakad..." - idézte fel az Óbudai Társaskör igazgatója.

A válogatás szerkezetéről szólva megjegyezte: úgy látta, sokkal több muzsika szükséges, mint amennyi például az előző lemezén volt, mert "idő kell ahhoz, hogy az emberekben lecsengjen a vers, már, ha valaki arra vetemedik, hogy egy békés estén föltegyen egy ilyen meghitt hangulatú lemezt."
A Hungaroton kiadásában megjelent CD-n négy külföldi költő - Hermann Hesse, Bella Ahmadulina, Federico Garcia Lorca és Jorge Louis Borges - mellett a magyar líra nagyjainak alkotásaiból, köztük Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Áprily Lajos és Zelk Zoltán műveiből válogat Merényi Judit.

A zenét, a Puccini-, Muszorgszkij-, Chopin-, Massenet- és Schumann-részleteket a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Szabó Csilla és Érdi Tamás szólaltatja meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását