2024. május 10. - Ármin, Pálma

Új szolgáltatásokkal segít az APEH

Januártól új szolgáltatásokkal és egyszerűsítésekkel segíti az APEH az adóbevallások kitöltését. Egységes felépítésűek és közérthetőbbek lesznek a kitöltési útmutatók, egyszerűsítik az internetes programokat is. Az egyéni vállalkozóknak és az általános f
2007. december 7. péntek 07:53 - Hírextra
Az idei 59 fajta adóbevallás helyett jövőre már csak 23 féle bevallás és tízféle adatszolgáltatási kötelezettség lesz, több adatlapot összevonnak és egyszerűsítenek ugyanis - mondta az APEH csütörtöki sajtóbeszélgetésén Polgár Péter, a hivatal elnökhelyettese. Kriskó Csaba, a bevallási osztály vezetője közölte: a papíralapú kitöltési útmutatókat szintén egyszerűsítik, az interneten viszont az eddiginél részletesebb tájékoztatást kapnak az adózók.

Az internetes programok több újdonsággal segítik a nyomtatványok kitöltését. Az adózók beállíthatják az előlapot úgy, hogy ezután csak azok a bevallási lapok jelenjenek meg, amelyet nekik valóban ki kell tölteniük. Így jelentősen csökkenhet a bevallásra fordított idő, mert az adózóknak nem kell azt végignézniük, ami nem rájuk vonatkozik. Az APEH - kiemelten a magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallásánál - olyan szolgáltatást is bekapcsol, hogy a kitöltésnél minden sornál megjelenik egy részletes útmutató. Ez azonban ki is iktatható, ha az ügyfél úgy akarja.

A bevallások benyújtásának határideje nem változik. Az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek változatlanul február 15-ig kell benyújtaniuk adóbevallásukat, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig. A visszaigényelhető adót, járulékot legkorábban 2008. március 1-től folyósítják, az elektronikusan beküldött bevallások esetén azonban már február 1-től megnyílik a visszaigénylés lehetősége.

A jövő évtől megteremtik az adóhivatali kirendeltségekben a bankkártyával való fizetés lehetőségét. A terminálok felszerelésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást az OTP nyerte. A központi ügyfélszolgálatokon összesen 144 ilyen készülék áll majd rendelkezésre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását