2024. május 12. - Pongrác

A lakásmaffia termőföldbe forgatná a tőkéjét

A Európai Unió 2011-ről 2009-re akarja előrehozni a külföldiek magyarországi termőföldvásárlási tilalmának feloldását, bár még nem lehet tudni, lesz-e előterjesztés is erről - mondta pénteken Turi-Kovács Béla, a Polgári Kisgazda Egyesület elnöke.
2007. augusztus 24. péntek 13:18 - Hírextra
Ebben a helyzetben az agrárminiszternek és a kormánynak már csak azért is sürgős intézkedéseket kell hoznia, mert vannak jelek arra, hogy a lakásmaffia termőföldekbe fekteti a pénzt, amit aztán nyilván részben külföldieknek fog eladni - mondta a Fidesz-frakcióban ülő képviselő.

Becsey Zsolt, az Európai Parlament néppárti képviselője ehhez hozzáfűzte, hogy az uniós csatlakozási szerződésben egy sor korlátozást fenntartottak Magyarországgal szemben, és semmi oka sincs annak, hogy egyoldalúan engedjünk az ország számára rendkívül fontos piacvédelmi ügyben.

Ugyancsak Gráf József agrárminiszter beavatkozását kérte Turi-Kovács Béla az állami vagyonról szóló törvény miatt. A jogszabályt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. A kisgazda politikus szerint ennek egyik oka a Nemzeti Földalappal kapcsolatos. Az ebben lévő nagy földvagyon is bekerülne az egységes vagyonkezelő társaságba, ami Turi-Kovács szerint alkotmányellenesen elvonná az állami földek feletti kormányzati kontrollt. A visszaküldés miatt a törvényt a parlamentnek újra kell tárgyalnia, van tehát lehetőség változtatásra - mondta.

Becsey Zsolt arra kérte a kormányt, hogy a vidék népességmegtartó képességét ne gyengítse azzal, fontos közszolgáltatások (például posta, közlekedés) esetében a gazdaságosság legyen a legfőbb szempont. Ha a fiatalok elmennek a falvakból, semmivé válik a vidék - mondta.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását