2024. április 29. - Péter

Hány éves a szívem ?

A koszorúér-betegség megjelenését, előrehaladását elősegítő kockázati tényezők - a magas vérnyomás és vérkoleszterin, a cukorbaj, túlsúly és mozgáshiány - a valós korunknál is gyorsabban öregítik a szívünket, és ha ezt tudjuk, jobban vigyázunk magunkra -
2007. december 7. péntek 11:14 - Hírextra

Steven A. Grover és munkatársai már egy évtizede rendszeresen kiszámolták gondozott betegeik szívének valószinűsített életkorát, és most a kiterjesztett vizsgálat eredményeit közölték az Archives of Internal Medicine nevű szakfolyóirat legújabb számában.

A montreali doktorok 230 háziorvossal együttműködve több mint háromezer szívbeteget vontak be a tanulmányba. Alapos orvosi vizsgálat keretében a páciens megtudhatta a saját szívbetegség-kockázati tényezőit, azok fokát és a számítógép által kinyomtatott életkilátását. Mindenki összehasonlíthatta biológia és "szívéletkorát" vagyis, hogy életviteli hibái, már meglévő betegségei alapján a szíve mennyivel idősebb az életkoránál.

A betegek egy éven keresztül három havonta találkoztak kezelőorvosukkal, akivel megbeszélték, hogy az időközben bevezetett, kedvező irányú változások - például a súlycsökkentés vagy a pontos gyógyszerszedés - milyen mértékben "fiatalította" a szívüket, mennyire javultak életkilátásaik.
Az így ellenőrzött betegek másik fele szintén járt ellenőrző vizsgálatra, de velük ilyen részletes megbeszélés nem folyt. Egy év után az derült ki, hogy azok a betegek, akiknek a kockázatcsökkenését a szívük életkorának kedvező irányú változásával érzékeltették, lényegesen gyakrabban érték el a kitűzött vérnyomásértéket vagy koleszterinszintet, mint azok, akik csak leleteik elkészítésének céljából találkoztak kezelőorvosukkal.

A szívbetegségek megelőzése szempontjából fontos cikkhez két szerkesztőségi közleményt is csatoltak. Mint kiderült, a Hány éves a szíve? számítógépes program Új-Zélandon már 45.000 gondozott szívbeteg számára folyamatos információt ad arról, mit is kell tenniük ahhoz, hogy szívük épsége minél tovább megmaradjon.

Grover azt is hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának ez a sajátos megfogalmazása az orvosok számára is meghökkentően hatásos: a kanadai szívgyógyászati kongresszuson már egy évtizede az érdeklődők számára kiszámolták, hogy mennyi idős a doktor szíve. "Mindig azt hittem" - írta, "hogy az orvosok valószínűleg érzik, tudják, hol is tart az egészségük, és ezért ez nem is érdekli őket. Ez a valóságban nincs így. Minden évben sorba állnak, hogy a szívük korát kiszámoljuk nekik".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását