2023. január 29. - Adél

Árverésen a tibeti szótár

Első alkalommal szerepel magyarországi árverésen együtt Körösi Csoma Sándor tibeti szótárának és nyelvtanának 1834-ben Kalkuttában megjelent első kiadása - közölte az aukciót szervező Laskai Osvát Antikvárium tulajdonosa a távirati irodával.
2007. december 7. péntek 19:32 - Hírextra

A világ első hiteles tibeti szótárának és a tibeti nyelvtanának első kiadása a fennmaradt adatok szerint 500 példányban jelent meg, ebből a szerző 25 darabot magyarországi könyvtáraknak ajándékozott. A könyvek nagy része angol nyelvterületen maradt, így hazai felbukkanásuk rendkívül ritka - tette hozzá Mezei Attila.

A két mű egybekötve magyarországi árverésen még nem fordult elő. Korábban a szótár két aukción került kalapács alá, a tibeti nyelvtanról nincs árverési adat. A mostani árverés vasárnap tíz órakor kezdődik az esztergomi Szent Adalbert központban, a könyvritkaság kikiáltási ára 480 000 forint.

A kötet előzéklapján "Aus der Bibliotek von Th. Goldstücker 1872." feliratú nyomtatott címke és Th. Goldstücke szanszkrit nyelvtudós aláírása szerepel, a szennylapon W. M. Monier indológus bejegyzése és monogramja található. Az antikvárium tulajdonosának tájékoztatása szerint a könyv egy román nemzetiségű magánszemélytől került a birtokukba, korábban nem volt közgyűjteményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását