2024. április 28. - Valéria

20 év, 10 millió facsemete

Húsz év alatt tízmillió facsemetét ültetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a hegyi gorillák lakhelyéül szolgáló Virunga nemzeti park védelmében.
2007. december 5. szerda 15:17 - Hírextra

A nemzeti park az ország politikailag instabil részén található, a folyamatos konfliktusok még nehezebbé tették a páratlan vidék védelmét. Az 1987-ben kezdődött faültetési program célja az volt, hogy pótolják a helyi falvak lakói által a nemzeti parkban törvénytelenül, tüzelésre kivágott fákat - számolt be a WWF.

"A WWF-fák mintegy védelmi vonalként ölelik körbe a Virunga parkot" - mondta el Stefan Ziegler, a szervezet egyik képviselője. "A program munkát adott az embereknek, biztosítva van a szükséges tüzelőfa is számukra, és így a gorillák élettere is megmaradt" - fűzte hozzá a természetvédelmi szakember. A faültetést az Európai Unió anyagi támogatása révén tudták véghez vinni, a következő öt évben további kétezer hektárnyi területet terveznek erdősíteni.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a fa a legfontosabb "energiahordozó", a WWF felmérései szerint egyedül Gomában, az ország keleti részének legnagyobb városában, évente ötszázezer köbméter fát égetnek el. A háztartások 97 százaléka áram nélkül van, így a főzéshez is a fára, vagy a faszénre szorulnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított nemzeti park közelében háromszázezer menekült átmeneti táborokban él. "Rövid távon csak a táborok révén tudjuk elkerülni, hogy az emberek betörjenek a park területére tüzelőnek való fát szerezni" - nyilatkozta a WWF.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását