2024. május 19. - Ivó, Milán

Kultúra-irodalom-kiállítás A Pál utcai fiúk napja

Vetélkedővel, kerekasztal-beszélgetéssel, fotókiállítással és koncerttel ünnepli A Pál utcai fiúk című regény megjelenésének 100. évfordulóját a Molnár-regény előtt kiállítással is tisztelgő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 9-én - közölte az intézmény
2008. április 4. péntek 09:15 - Hírextra
Az 1907. április 10-én megjelent regényhez kapcsolódó budapesti iskolák diákjai a Pál utcai fiúk kedvenc időtöltését jelentő játékokban: einstand nélküli golyózásban, farakásban, fűrészelésben, petanque-ban mérhetik össze tudásukat a Károlyi utcai palotában.

A regényhez kapcsolódó korabeli fővárosi helyeket, a mű keletkezéstörténetét, a szerző, Molnár Ferenc gyermekkorának életrajzi részleteit felelevenítő tárlat keretében a tanulók beleélhetik magukat Boka János, Nemecsek Ernő és a Pásztor-testvérek mindennapjaiba.

Délután a tárlathoz kapcsolódó fotókiállítás nyílik; Az én grundom, a mi grundunk című pályázatra beérkezett legjobb alkotásokat és a díjnyertes felvételeket bemutató tárlatot Tímár Péter fotóművész nyitja meg.

Ezt követően írókkal, művészekkel, ismert közéleti szereplőkkel folytatnak múltidéző kerekasztal-beszélgetést A Pál utcai fiúk című regény kapcsán. A Békés Pál író által vezetett eszmecserén Geszti Péter szövegíró, Pelsőczy Réka színművész, Szabó T. Anna költő, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Kőrösi Zoltán író és Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője vesz részt.

A Pál utcai fiúk napját a regény címével azonos nevű, 1983-ban alapított zenekar akusztikus koncertje zárja.

A regény megjelenésének 100. évfordulójára tavaly októberben nyílt tárlat a PIM-ben, ahol a látogatók, miután végigmennek az Üllői úti házak homlokzatát idéző folyosón, az egyik teremben farakásra mászhatnak fel, ahonnan a grund makettjére pillanthatnak le, belenyúlhatnak két nagy zsebbe, amelyek Csónakos sok csodát rejtő zsebeit imitálják, a hátsó teremben pedig növények, egy kis tó és rajta átvezető híd idézi meg a Füvészkert hangulatát. Az augusztus 31-ig megtekinthető kiállítás egyik fala egy nagy térképnek ad helyet, amelyen azt a több mint negyven országot jelölik, amelyekben Molnár Ferenc regénye megjelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását