2024. július 17. - Endre, Elek

Győzött a Wikipedia

Aktuálisabbnak és pontosabbnak tartják a Wikipediát a Brockhaus enciklopédia online kiadásánál a német felhasználók.
2007. december 5. szerda 17:43 - Hírextra

A 202 éve alapított wiesbadeni Brockhaus kiadó nagylexikona a megbízható, ellenőrzött tudás jelképe. Ez az egyik leghíresebb tudástár a világon, 1811-ben jelent meg először, a legújabb, 18. kiadás pedig az interneten is elérhető.

Használatáért fizetni kell, de a Stern című német hírmagazin megrendelésére készült felmérés szerint az ingyenes, szabadon szerkeszthető Wikipedia a legtöbb témakörben sokkal pontosabb és naprakészebb.

A felhasználók tíz szakterület összesen 50 szócikkét hasonlítottak össze a pontosság, az aktualitás, a teljesség és a szövegek megformáltsága, közérthetősége alapján. A vizsgálat eredménye szerint az 50-ből negyvenhármat - köztük például a penicillin és a U2 szócikket - a Wikipedia önkéntes, ingyen dolgozó szerzői írtak meg jobban, a Brockhaus profi enciklopédistái pedig csak hatot. Egy esetben ugyanolyan értékelést kapott a két szerzőgárda.

A Wikipediát különösen az aktualitás szempontjából értékelték jobbnak az olvasók. A szeptember 6-án elhunyt Luciano Pavarotti haláláról például már aznap kiegészült a nagy tenorról szóló Wikipédia-bejegyzés, míg a Brockhaus online kiadását még december 2-án sem frissítették. Doris Lessing angol írónő életrajzából is hiányzik, hogy idén ő kapta az irodalmi Nobel-díjat.

A Brockhaus enciklopédiát csupán a szövegminőség szempontjából értékelték magasabbra a német olvasók, szerintük a Wikipedia szócikkei esetenként túl hosszúak és bonyolultak - áll a Financial Times Deutschland című napilap honlapján megjelent beszámolóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását