2024. július 14. - Őrs, Stella

Egykepolitika és internet miatt sok a fiatalkorú bűnöző

Egyre több a fiatalkorú bűnöző Kínában, az esetek egy évtized alatti megkétszereződéséért többek között az egykepolitikát és az internetet teszik felelőssé.
2007. december 5. szerda 12:57 - Hírextra

Szakértők szerint a kínai fiatalkorú bűnözés az egyre több szétszakadt család, a társadalmi elvárások lazulása és az internet negatív hatása miatt emelkedik rohamosan. A kutatók jelenleg nyolcvanezerre teszik a fiatalkorú bűnözők számát, ez jelentős emelkedés az 1998-ban mért 33 ezerhez képest - derült ki egy, a problémával foglakozó konferencián.

"Az elkövetők átlagos életkora egyre fiatalabb, újfajta bűncselekmények köthetők hozzájuk és a korábbiakhoz képest nagyobb bandákba tömörülnek" - mondta Liu Kuj-ming (Liu Guiming) ifjúsági bűnügyi kutató.

A szakember kiemelte, hogy a bajok gyökerét a felbomlott családoknál kell keresni, de az oktatás és a hiányos társadalmi bánásmód is felelőssé tehető. Ez utóbbi kijelentés arra utalhat, hogy a kínai kommunista párt egyre kevésbé gyakorolja befolyását a magánéletben.

A fiatalkorú bűnelkövetők 59 százaléka a problémákkal küszködő családokból kerül ki. Az érzelmileg elhanyagolt csonkacsaládok, az emelkedő iskolai és otthoni erőszak a világtendenciákhoz hasonlóan járulnak hozzá a problémához.

Kína speciális gondja még a vándormunkások által a falvakban hátrahagyott húszmillió iskoláskorú gyermek elhanyagoltsága. A szociológusok szerint ezeknek a gyermekeknek a tanulás mellett a megélhetésért kell dolgozniuk, nagyobb eséllyel maradnak ki az iskolából végül vagy alantas munkákból tengődnek vagy a bűnbe sodródnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását