2024. május 3. - Tímea, Irma

Három éve Brüsszelben

A Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) koncertjével ünneplik péntek este Brüsszelben a magyar kulturális intézet fennállásának harmadik évfordulóját.
2007. december 5. szerda 13:00 - Hírextra

A zenekar 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus tradicionális vonalát megismertesse a magyar közönséggel. Az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból toborozta tagjait - CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, the deadbeats, Böiler, Kabinet Rt., Csalez Lopez -, és megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett.

Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit.

A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is műveikben.

A ska a jamaikai zene egyik formája. Kombinálja a mento és calypso elemeit az amerikai jazz-zel, és a blues hangzásával, Jamaikában a rocksteady és később a reggae előfutára.

A ska gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Túlnyomórészt a Rudeboy, Mod és Skinhead szubkultúrák követői hallgatták, ebben az időben olyan előadók játszották ezt a zenét, mint például Symarip, Laurel Aitken, The Charmers és a The Pioneers, egészen az 1960-as évekig.

A zenetörténészek általában három hullámra osztják a ska történetét. A ska népszerűsége megkopott és csökkent ugyan a kezdetek óta, de később Angliában figyeltek fel rá, és újraélesztették az 1980-as években, majd az 1990-es években jött az újabb népszerűségi hullám.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását