2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Liga kéri, hogy ne korlátozzák az MSZP frakciót

A Liga Szakszervezetek azt kéri az MSZP parlamenti frakciójától, soron kívül törölje azokat a büntető szabályokat, amelyek korlátozzák az országgyűlési képviselők szabad mandátumát. Erről a szakszervezet közleményben tájékoztatta szerdán az MTI-t.
2007. december 5. szerda 13:40 - Hírextra

Gaskó István, a szakszervezet elnöke nem pénzért akart képviselői szavazatokat vásárolni, hanem felhívta a közvélemény figyelmét arra az alkotmányellenes gyakorlatra, hogy az országgyűlési képviselők nem a köz, hanem pártjuk érdekében végzik tevékenységüket, és nem élhetnek a szabad mandátum eszközével, amely a képviseleti demokráciák egyik alapköve - írják a közleményben.

A Liga elnöke hétfőn egy tévéműsorban azt mondta, hogy a szakszervezet sztrájkalapjából kész megtéríteni azoknak a szocialista országgyűlési képviselőknek a százezer forintos frakcióbüntetését, akik lelkiismeretükre hallgatva, a pártállásponttal szemben nemmel szavaznak az egészségbiztosítási törvényjavaslatra december 17-én.

A közlemény szerint az alkotmány biztosítja a képviselők anyagi függetlenségét és "a frakciófegyelem megsértéséért kirótt büntetéssel a képviselőknek nemcsak a szabad mandátumhoz fűződő alapjoguk csorbul, de anyagi függetlenségük is kérdésessé válik".

Az MSZP frakciószabályzat szerint szankcióval, pénzbüntetéssel jár, ha egy képviselő eltér a frakció alapelveitől, azaz engedély nélkül a frakció álláspontjával ellentétesen szavaz.

A többi parlamenti frakció is szankcionálja a szavazástól való távolmaradást, és azt, ha a képviselő a közös állásponttal ellentétesen szavaz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását