2024. május 5. - Györgyi

Túszejtés az OTP-ben

Hamarosan be is fejeződnek - a májusi, Széna téri OTP-s túszejtés kapcsán a sérültek kártalanításáról korábban megkezdett tárgyalások. A rendőrség akkori beavatkozása azonban a sérültek ügyvédje, Magyar György szerint nem volt teljesen szakszerű, így a re
2007. szeptember 26. szerda 12:12 - Hírextra
Magyar György, a májusi túszejtés sérültjeinek ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ügyfeleinek a rendőrségtől és a pénzintézettől kért kártalanítása ügyében a nyár vége óta folyamatosan zajlanak a tárgyalások. Az egyeztetéseknek még nincs vége, de az ügy mostani állása szerint lehet, hogy hamarosan megszületik a békés megegyezés. Ennek részleteiről azonban az ügyvéd a tárgyalóparterek kérésére részleteket nem árulhat el.

Magyar György elmondta, hogy van a túszejtéssel kapcsolatban másik két esemény, melyek kapcsán két új vizsgálatot is kértek. Az egyik: a REBISZ vezetője korábban megállapította, hogy szakszerű volt a rendőrök fegyverhasználata. Ez azonban a jogi képviselő által beszerzett szaktanácsadói vélemény szerint nem igaz. A szakvélemény szerint ugyanis nem az előírt fegyvert használták, ráadásul az sorozatlövésre volt állítva és a rendőrnek az akció alatt már nem is volt lehetősége egyes lövésre állítani. - Ez azért fontos, mert a túszejtővel végző egyik golyó a testén áthatolva sebesítette meg az egyik túszt, aki lővonalban tartózkodott. A rendőrség tehát az ügyféltérben tartózkodók életének és testi épségének megóvása érdekében nem tette meg a megfeleő lépéseket - mondta Magyar György . Ezügyben fellebezést nyújtottak be szeptember elején az országos rendőrfőkapitányhoz, és kérték a tússzabadító akció újbóli szakmai felülvizsgálatát.

Az ügyészséghez panasszal fordultak a nyomozó ügyészség korábbi megállapításai miatt, miszerint nem történ bűncselekmény a kommandósakció alatt, nem folytatják a nyomozást. Magyar György szerint azt szeretnék, ha az ügyészség kötelezné a nyomozás folytatására a nyomozó ügyészséget, azaz hallgassák meg újra a két sérültet, vessék ösze a szakvéleményeket és a sértettek által elmondottakat. Ezek nélkül a vizsgálatok nélkül ugyanis a jogi képviselő szerint nem lehet megállapítani.a kommandós akció törvényességét és nem lehet kizárni a bűncselekmény gyanúját. További szakértőket kellene igénybe venni ahhoz, hogy megállapítsák, maradandóak-e a rendőrök golyójától megsérült, túszul ejtett nő sérülései.

A kártalanítási ügy és a két felülvizsgálat ügye egyébként függetlenül halad egymástól. A kártalanítás lehet hogy hamarosan megegyezés lesz, a rendőrségi fellebbezés és az ügyészségi felülvizsgálat eredményei októberben várhatóak.

A budai Széna téri bankfiókba május 4-én, délután lépett be egy támadó, aki ki akarta rabolni a pénzintézetet. Miután azonban a rendőrök - rövid idő alatt - megérkeztek a rabló túszul ejtett három ügyfélt, ötmillió forintot követelt és azt, hogy szabadon elmehessen. A túszejtés végül a kommandósok rohamával ért véget: a támadót hat lövéssel megölték, eközben azonban megsérült a túszul ejtett férfi és az egyik nő is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását