2024. április 30. - Katalin, Kitti

Párt keresnek a párducok

Elérték anyjuk méretének felét, leszoktak az anyatejről és csak húst hajlandóak enni a Fővárosi Állat- és Növénykertben nyáron született ritka perzsa leopárdkölykök, amelyeknek már jövendőbelit keres a városligeti intézmény.
2007. december 4. kedd 18:20 - Hírextra

Leginkább olyan állatkertek kerülhetnek szóba, amelyek maguk is részt vesznek a perzsa leopárdok megmentésével foglalkozó állatkerti tenyészprogramban. Az elkövetkező hónapokban azonban az ifjú leopárdokat még mindenképpen Budapesten láthatja a közönség - adta hírül kedden az Állatkert.
Bella, Bara és Bahar születése nemcsak Magyarországon, hanem világszerte nagy sajtóvisszhangot váltott ki, hiszen e ritka nagymacskák szaporodása igen fontos a megmentésük érdekében életre hívott állatkerti tenyészprogram szempontjából. Az angol nyelvű hírblogokon következetesen a super cute, azaz a "szupercuki" jelzővel emlegetett kölykök az elmúlt hónapok során sokat nőttek.

A három testvér között már kialakultak a testi erőben mutatkozó különbségek, méghozzá Bahar, a hím javára, ő már most jóval termetesebb két leánytestvérénél. Emiatt a gondozóknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk az etetésre, hogy ne csak a legerősebb, hanem mindenki egyformán hozzájusson az őt megillető táplálékhoz.

Habár étlapjukon az anyatej helyett most már csak hús szerepel, játékosságukból mit sem veszítettek. A tigrisek szomszédságában található kifutójukban naphosszat hancúroznak az anyaállat felügyelete mellett. Mivel a perzsa leopárdok őshazájában a hideg és a hó sem ismeretlen, a hűvös decemberi napokon is a kifutóban tartózkodnak.

A perzsa leopárd nemcsak Perzsiában, azaz Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb, mint kétezer egyedre becsülik.
Az Állatkert kedden azt is tudatta, hogy december 31-ig jelentős kedvezményekkel válthatnak éves állatkerti bérletet mindazok, akik gyakran szeretnék felkeresni az intézményt, vagy ezzel szeretnék megajándékozni állatbarát szeretteiket. Az év utolsó napjáig az Állatkertben megváltott éves bérletek szokásos árából 10 százalék kedvezményt ad az intézmény.

A bérlet a megváltás napjától számított 365 napon át korlátlan számú belépésre jogosít. A kedvezményes csomag részeként minden bérlethez plusz egy gyermekjegy, valamint egy évre szóló Süni, illetve Vadon magazin előfizetés jár ajándékba - áll a városligeti intézmény közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását