2024. április 29. - Péter

A majmoké jobb, mint a miénk

A fiatal csimpánzok memóriája jobb, mint a felnőtt embereké- derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott japán kutatás eredményeiből. Ez az első alkalom, hogy csimpánzok jobban teljesítettek egy kongitív funkciót vizsgáló feladatban.
2007. december 4. kedd 14:11 - Hírextra
Még a kísérletetvezető Tecuro Macuzava is meglepődött az eredményeken. A Kiotó Egyetem kutatója elmondta, hogy sok ember, köztük biológusok is úgy gondolják, hogy az emberek minden kognitív, megismerési funkciója magasabb szintű, mint a csimpánzoké. A mostani kutatás eredményei viszont azt mutatják, hogy a fiatal emberszabásúak rövid távú memóriája jobban működik az egyetemisták emlékezeténél.

A kutatásban memóriatesztekkel elemezték a majmok, és kilenc egyetemista teljesítményét. A kísérletben azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan és pontosan képesek visszaemlékezni a véletlenszerű kombinációkban megmutatott számokra. A tudósok a kísérlet előtt megtanították a számok sorrendjét 1-től 9-ig az állatoknak, és egy számítógép képernyőjén különböző sorrendben felvillantották, majd fehér négyzettel lefedték azokat. A feladat az volt, hogy a letakart számokat megfelelő sorrendben kellett felfedni.

A fiatal csimpánzok nemcsak az idősebb majmoknál tudták gyorsabban végrehajtani a feladatot, hanem az egyetemistáknál is jobban teljesítettek. Minél kevesebb idő volt a számsorrend megjegyzésére, a majmok annál inkább túlszárnyalták az embereket. Ez pedig igen fejlett vizuális memóriára utal.

Tecuro Macuzava szerint az emberek az evolóció alatt veszítették el ezt a majmokban még meglévő képességet, ahogy más, új feladatokra, például a nyelvhasználatra kellett felhasználni a véges agykapacitást. A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy fiatal korban az embereknél is jobban működik a vizuális memória, mint idősebb korban, és ez is hozzájárult a fiatal csimpánzok jó teljesítményéhez.

A kutatás eredményeit az amerikai Current Biology című lap kedden megjelent számában közölték.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását