2024. április 23. - Béla

Lesz gázáremelés

A január 1-re bejelentett újabb gázáremelés a kormány szakmai alkalmatlanságát mutatja - mondta Fónagy János fideszes képviselő hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2007. december 3. hétfő 12:44 - Hírextra
Kóka János bejelentése a gázáremelésről nem korrekt, hiszen a dollár-forint árfolyam lehetővé tenné, hogy a kisebb-nagyobb mértékben növekvő világpiaci ár hatását a kormány kivédje - közölte Fónagy János. Hozzátette: a kedvező árfolyamkülönbséget a magyar lakosság terheinek mérséklésére fordíthatná a kormány.

A posztjáról távozó gazdasági és közlekedési miniszter szombaton egy újságírói kérdésre azt mondta, a gázáremelés mértéke 2008. január 1-től 5 százalék lesz. Kóka János hangsúlyozta: ez az arány még mindig nem tükrözi a világpiaci árak emelkedését.

A Fidesz szerint viszont arra még nem volt példa Magyarországon, hogy amikor a világpiacon az energiaárak mérséklődnek, akkor az energiaárakat csökkentették volna. Kizárólag csak a növekedés az, aminek a hatását folyton érezzük - jegyezte meg Fónagy János.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: a Magyarországon számos más okból meglévő szociális válságot ez az újabb áremelés tovább mélyíti.

A gázra a lakosságnak szüksége van, ezen a családok egy része nem tud takarékoskodni, ráadásul az emelés a legszegényebbeket sújtja leginkább - szögezte le. Fónagy János szerint a bejelentett 5 százalékos emelés - a gázkompenzáció relatív csökkenése miatt - esetenként a dupláját is jelenti, és 9-10-11 százalékos növekedés is lehet. Megjegyezte: 2008 I. negyedévének végén újabb emelés várható.

A "nem lesz áremelés" című mondat ma már több egyszerű tényközlésnél. Ez a mondat az MSZP-SZDSZ kormány védjegye, annak, hogy alapkérdésekben évekkel ezelőtt gátlástalanul elferdítették az igazságot, majd ezt évről-évre, esetenként évente több alkalommal megsértve emelik a gázárakat - mondta Fónagy János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását