2024. április 26. - Ervin

Kísérleti étterem

Fehér falak, nagy üvegablakok, világosbarna padló. Első látásra semmi különös. A Jövő Étterme, amelyet a hollandiai Wageningen egyetemén rendeztek be, olyan, mint bármely más hasonló helyiség. Csakhogy itt nem egyszerű étteremről, menzáról van szó, hanem
2007. december 2. vasárnap 19:16 - Hírextra
A mennyezetre függesztett kamerák rögzítik a vendégek minden étellel kapcsolatos reakcióját, a padlóban elrejtett mérlegek mázsálják azokat, akik már a pénztárhoz közelednek, a székre szerelt szenzorok a szívverést mérik. A hús, a hal, a tészta, a zöldség kiválasztása gyakran kiszámíthatatlannak tűnhet, de valójában ritkán fordul elő, hogy a vendégek a véletlenre bíznak valamit. Ezt figyelik egy emelettel lejjebb azok a kutatók és pszichológusok, akik gondosan tanulmányoznak minden mozdulatot és arckifejezést. Még egy "orális" laboratórium is munkába lép, az önként vállalkozóknak a rágását is elemzik - írta a La Repubblica című olasz napilap.
Bár a módszer egy kicsit a Big Brotherre emlékeztet, igazából komoly, tíz évre szóló kutatási programról van szó, amelyet az egyetem műszaki, konyhagépgyártó és élelmezési cégek közreműködésével végez, és amelynek igazi haszonélvezője az élelmiszeripar: miért választanak az emberek bizonyos ételeket és italokat és miért utasítanak el másokat. A kísérlet felvillanyozta az egyetemi oktatókat és diákokat egyaránt, máris 250-an jelentkeztek alanynak.

A "próbaebédek" számtalan kérdésre keresik a választ. Rosszkedvűek lesznek-e az emberek egy udvariatlan kiszolgálástól annyira, hogy nem élvezik az ételt? Több zöldséget esznek-e akkor, ha növények veszik őket körül? Egy rózsás fényben szívesebben maradnak-e tovább az asztalnál beszélgetni, és közben csipegetni?

"Fel akarjuk fedezni, hogy mi befolyásolja az embereket: a színek, az ízek, az illatok, a bútorok, a személyzet. Megpróbáljuk ezeket a dolgokat kiszűrni úgy, hogy egyszerre csak egy külső hatásnak tesszük ki őket, például egy erős fénynek" - mondta René Koster, az egyetem kutatócsoportjának igazgatója. Az is sokat árul el számukra, hogy a svédasztalnál ki mennyi ideig időz és melyik részénél, és hogy mennyit hagy a tányérjában.
A kísérlet haszna nemcsak ipari-kereskedelmi, hanem egészségügyi és környezetvédelmi is lehet: az étel misztériumának leleplezése segíthet a kóros elhízás világméretű problémája elleni stratégia kialakításában.

A holland kísérlet hárommillió eurós (750 millió forintos) költségvetéssel folyik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását