2024. április 20. - Tivadar

Feljelentést tesz a fideszes Illés Zoltán

Az ügyészséghez és a rendőrséghez fordul a Fidesz környezetpolitikusa, hiszen - álláspontja szerint - a közép-Duna-völgyi környezetvédelmi hatóság jogellenesen adott engedélyt egy Pest megyei légvezeték létesítéséhez, amely természeti értékeket veszélyezt
2007. december 2. vasárnap 19:08 - Hírextra
"Az ügyészséghez fordulok fokozottan védett természeti értékek veszélyeztetése miatt, és kezdeményezni fogom egy újabb eljárás lefolytatását, amelynek során a jogszabálysértő módon létesült légvezetéket el kell bontani, és a tanya villamosenergia- ellátását földkábelen keresztül kell biztosítani" - fogalmazott a politikus sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az EU környezetvédelmi bizottságának is jelenteni fogja az esetet, hiszen a kiadott engedély ellentétes az EU Élőhelyvédelmi Irányelvével is, valamint sérti az EU Magyarországon zajló Life Programját.

A történteket ismertetve Illés Zoltán elmondta: a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség idén április 26-ai dátummal kiadott - jogsértő módon - egy engedélyt, miszerint Pest megyében, Bugyi-Ürbőrpuszta területén, a fokozottan védett túzokok fészkelőhelyén egy tanya villamosenergia-ellátásának érdekében egy 1,3 kilométer hosszú, 20 kilovoltos légvezeték létesülhet.

Közölte: ez az engedély sérti a természetvédelemről szóló törvényt, amely szerint tilos a védett állatfajok szaporodásának, élettevékenységeinek a veszélyeztetése. Rámutatott:, ez a vezeték - amely mára már megépült, és amit videofelvételen is bemutatott a sajtó képviselőinek - egy 700-750 egyedszámú túzok-kolónia élőhelyét veszélyezteti.

Illés Zoltán elmondta: a területen két magántulajdonban lévő romos tanya van, s ezek egyikébe becsatlakoztatták a vezetéket. Összevetésképpen közölte, hogy míg a lakásokban 220 voltos áram használatos, ez a 20 kilovolt nagy méretű ipari gépek, berendezések üzemeltetéséhez is elegendő.

Hangsúlyozta:, az ügyészségtől azt várja, hogy állapítsa meg a törvénytelenséget, s rendelje el az azonnali lebontást. Hozzátette: elvárja Fodor Gábor szakminisztertől is, hogy intézkedjen a vezeték azonnali lebontásáról. Úgy vélte, lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy ezt a vezetéket a föld alatt vezessék el.

A politikus szerint az, hogy ezt a 20 kilovoltos vezetéket bekötötték az egyik tanyaépülethez, felveti a gyanút, hogy valamilyen illegális tevékenység végzését tervezik ott.

"Felmerül a kérdés, miért történik 20 kilovoltos elektromos áramvezeték hozzákapcsolása egy tanya épületéhez" - fogalmazott. Ezért - közölte - a Pest megyei Rendőr-kapitányságon feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, s annak felderítését kéri: van-e ráutaló jel az esetleges illegális tevékenység végzésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását