2024. április 29. - Péter

Paul Allen és a földönkívüliek

Kaliforniai tudósok nagyszabású projekt keretében kezdtek módszeresen értelmes élet jelei után kutatni a világmindenségben. Kalifornia amerikai szövetségi állam északi részében helyi idő szerint csütörtökön az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkóp
2007. október 14. vasárnap 17:07 - Hírextra
A Montain View székhelyű Értelmes élet jelei után kutató intézet (SETI) és a kaliforniai Berkeley Egyetem közölte, hogy rövid időn belül 350 teleszkópból álló hálózat figyeli a világűrből felfogható jeleket. A csillagászok remélik, hogy 2025-ig képesek lesznek földönkívüli civilizációról jelzéseket felfogni.

Seth Shostak, a SETI csillagásza az 1997-ben forgatott, Kapcsolat (Contact) című hollywoodi filmmel hasonlította össze a projektet. A filmben Jodie Foster egy tudóst alakít, aki egy magányos megfigyelőállomáson próbál megfejteni távoli civilizációból érkezett üzenetet.

"Az Allen Telescope Array körülbelül olyan, mintha 200 millió Jodie Foster kutakodna a világmindenségben. Értelmes élet jeleit felfogni a Tejútról azonban ahhoz hasonlítható, mintha valaki tűt keresne a szénakazalban - ismerte be Shostak.

Az ATA Paul Allenről, a Microsoft szoftver-konszern társalapítójáról kapta a nevét. A milliárdos mintegy felét finanszírozta a (35 millió eurónak megfelelő) 50 millió dollár költségű projektnek.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását