2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ebola-járvány

Ruanda szombaton bejelentette, hogy az Ugandával közös határszakaszán fokozza az egészségügyi ellenőrzéseket, mert az ebola vírus eddig ismeretlen típusa bukkant fel a térségben. Az új vírustörzsről pénteken számoltak be Ugandában, az új típusú kórnak edd
2007. december 1. szombat 14:52 - Hírextra
Az áldozatok vérének és szöveteinek vizsgálatából kiderült, hogy ez a típus másképp viselkedik, mint az eddig ismert ebola-törzsek. A korábbi vírus erős vérzést okozott, az új viszont csak minimális vérzéssel jár, viszont a rendkívül magas láz végez a betegekkel. Az új ebolavírus kezdeti tünetei: láz, hasi fájdalom, hányás és kiütés.

A laboratóriumi vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a vírus nem egyezik a Kongói Demokratikus Köztársaságban (korábban Zaire) jelenleg is pusztító kórral. Ugandában az első esetet november 10-én regisztrálták, a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Bundibugyo körzetben. Itt jelenleg három beteget tartanak elkülönítve. Az ugandai hatóságok járványügyi és virológiai szakembereket küldtek az érintett területre, hogy megfigyeljék a betegség lefolyását.

Az ebola nagyon fertőző betegség, a halálozási arány akár 90 százalék is lehet. Először 1976-ban azonosították a vírust Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaság Szudánhoz közeli részén. Uganda északi részén 170-en haltak bele a betegségbe 2000-ben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig legkevesebb 26 halálos áldozata van az utóbbi hónapok járványának.

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) korábbi adatai szerint 1976 és 2004 között 1200 ember halt meg, miután megfertőződtek az ebolával. A betegségnek egyelőre nincs ellenszere.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását